Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Do aukce míří bývalá vládní Tatra 613 Speciál. Zaujme luxusnější výbavou s minibarem

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Na konci října se v rámci výstavy Prague Car Festival bude v Praze dražit několik zajímavých aut a motorek. Bude mezi nimi také Tatra 613 Speciál z roku 1989.

Verze Speciál nabízela o 150 milimetrů delší rozvor (3130 mm), karoserii s délkou 5185 mm a čtyřmístný interiér. Určena byla pro důležité "papaláše", čemuž odpovídala také výbava.

Exemplář, který míří do aukce, pochází ze Slovenska, kde sloužil tamní vládě. Výbava zahrnuje například klimatizaci, elektrické stahování oken, obdélníková světla s ostřikovači a malými stěrači, odlišnou přední masku, tempomat, nahrávací zařízení značky Blaupunkt nebo minibar mezi zadními sedadly.

O pohon se stará vzduchem chlazený vidlicový osmiválec, uložený samozřejmě vzadu, o objemu 3,5 litru. Nejvyšší výkon 124 kW je k dispozici při 5200 otáčkách za minutu, maximální točivý moment 270 Nm pak při 3200 min-1. Motor je spojen se čtyřstupňovou manuální převodovkou a roztáčí zadní kola. Vládní limuzína se uměla rozjet na 200 km/h, zrychlení z klidu na stovku by mělo zabrat 12,7 sekundy.

Podle prodejce je vůz v "perfektním původním stavu", přiznává však jisté kosmetické nedostatky. A také prý nefunguje původní olejové čerpadlo, proto bylo nahrazeno jiným typem.

Video se připravuje ...

Zajímavá Tatra 613 Speciál se bude dražit 30. října na aukci organizované společností Retro Garáž. Vyvolávací cena činí 800 tisíc korun.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme