Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Do aukce míří prakticky nové Ferrari Enzo, od roku 2003 ujelo jen 227 km

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Vůz sice procestoval tři kontinenty, nikdy však nebyl registrován a stále má i původní ochranné polepy.

Ferrari Enzo je ikonickým vozem, za jehož volant by se chtěl jednou posadit snad každý fanoušek výjimečných vozů. Tento konkrétní kousek přitom nejspíš jako jeden z mála na světě nabízí i po 20 letech od výroby možnost sloupnout ochranné fólie, které chrání některé části jeho kabiny. Navzdory cestě přes tři kontinenty toho totiž zatím moc nenajezdil.

Vůz byl totiž jako nový odeslán z Itálie do Japonska, tam ho ovšem nikdy nikdo neregistroval. Nyní se vůz nachází v Kanadě, kde bude také probíhat jeho dražba, kterou organizuje aukční dům RM Sotheby’s. Na jeho tachometru přitom svítí nájezd pouze 277 kilometrů, přičemž většinu nejspíš absolvoval při testovacích jízdách po výrobě v Itálii.

Video se připravuje ...

Stav prakticky nového vozu pak potvrzují i fotografie aukčního portálu. Stačí se podívat do kabiny, kde jsou ochrannými fóliemi stále přelepeny pedály, prahy i zadní části sedaček. V originálním balení zůstala i třídílná sada originálních zavazadel nebo samotný klíček od vozu. V jeho obalu je ovšem patrná díra, zřejmě aby bylo možné s vozem manipulovat.

Konkrétní vůz však údajně není zajímavý pouze svým stavem, ale také konfigurací. Mělo by se jednat o jeden z pouze devíti kusů, který dostal lakování Argento Nürburgring 101/C. Jako jediný takto lakovaný by pak měl nabízet čalounění béžovou kůží Cuio, zatímco ostatní vozy měly černý nebo červený interiér.

Video se připravuje ...

Jedná se tak o skutečně výjimečnou kombinaci, opomenout ovšem nelze ani atmosférický 6litrový motor V12 pod kapotou, nabízející nejvyšší výkon 485 kW (660 k). O přenos výkonu na zadní kola se pak starala manuální převodovka ve stylu F1 s řazením pádly pod volantem.

Aukce vozu proběhne v období 15. až 17. března v kanadském Bleneimu, což není daleko od amerických hranic. Lze tedy předpokládat, že se zájemci pohrnou i z USA. Aukční dům nezveřejnil očekávanou cenu, lze však předpokládat, že půjde o pořádný balík peněz.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

3. 3. 2023 08:39
Re: Vek
Správně, všechna starší auta sešrotovat. To je to nejlepší...
2. 3. 2023 15:33
Vek
Realne co s tim. Sice nejety, udajne, ale je to starej kram uz, poplatnej dobe, svet je dnes jinde. ;-)