Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Do roku 2020 možná vymizí z automobilů klasická rádia

Michal Fokt
Diskuze (57)
Koncem druhé dekády 21. století přestane být důležitý příjem rádiového vysílání na AM a FM frekvencích. Jejich roli zcela převezme propojení se smartphony a internetem.

Také si říkáte, proč vlastně dnes mají autorádia i jiné frekvence, než velmi krátké vlny (FM)? Za deset let se možná budeme pozastavovat nad tím, proč multimediální systém v našem autě vůbec ještě přijímá rádiové vysílání. Podle řady expertů už nyní v některých částech světa přestává být rádiové vysílání na AM/FM frekvencích pro řidiče důležité a jeho význam se bude v dalších letech nadále dramaticky snižovat.

Důvodem budou stále se rozšiřující možnosti propojení chytrých telefonů s palubními infotainmentovými systémy i samotná konektivita automobilů s internetovou sítí prostřednictvím vysokorychlostního připojení. Internet se tak stane hlavním zdrojem informací, ale i hudby, jejíž složení tak navíc bude moci uživatel ovlivnit a nebude tedy nucen poslouchat něco, co se mu nelíbí, případně přelaďovat frekvenci.

V této oblasti jsou vpředu zejména v Japonsku a USA, General Motors například oznámil, že už brzy bude v autech nabízet zcela běžně 4GB připojení, do Evropy ale tento trend nepochybně dorazí záhy také. Připojení k internetu tedy převezme kontrolu nad zábavou na palubě, rádiový signál ale nejspíš ještě dlouho z palubních systémů odstraněn nebude. Krátkovlnné vysílání má velmi dobré pokrytí a stálost a stabilitu signálu, což se o bezdrátovém internetu zatím rozhodně říci nedá. Tlačítko Radio, popřípadě AM/FM tedy možná už za pár let bude zavánět exotikou a starými dobrými časy, ale k vidění bude nejspíš v autech ještě dlouho, i když třeba až v nějakém třetím nebo čtvrtém podmenu.

Michal Fokt
Diskuze (57)
Avatar - white label
8. 5. 2013 15:14
Re: a co takhle DAB?
Jo, jasně, já jsem ty roky taky nevztahoval k ukončení analogu, ale k celoplošnému zavedení digitálu. Pokud by to bylo zhruba do dvou let, jak je uvedeno ve vzpomínaném článku, pak vidím problém i v počtu přijímačů s DABem. Do dvou let jej totiž bude mít pravděpodobně velmi málo vozů.
8. 5. 2013 13:26
Re: a co takhle DAB?
Rozhodně nemyslím v horizontu dvou, nebo tří let. Rádia jsou věčná, domácnosti z velké části vydrží až do vypnutí, pokud nedojde k výraznému úbytku stanic, popřípadě digitál nenabídne nový a zajímavý obsah, a stávající vozový park, který z velké části DAB nemá, také nikam jen tak nezmizí. Čekal bych, že tu můžeme mít analog klidně dalších deset let.

Jinak ten škleb u 2018+ patřil k upgradu televize. :-) Teď mi došlo, že to tam také nebylo úplně zřejmé.
Avatar - Barrichello
7. 5. 2013 15:35
Re: AM/FM
Thesis je tak vošklivej že se divím jak to může někoho zajímat. Když už unikát, tak jsou vcelku zajímavější vozy.
Avatar - Barrichello
7. 5. 2013 15:33
Re: AM/FM
No některfé ty OEM vypadají i líp než origo. Záleží na jednotlivém provedení, odsoudit to šmahem v globálu nejde.
7. 5. 2013 07:43
Re: AM/FM
Ke spolehlivosti Thesis ti nikdo zadne relevantni informace neda. Statistika je potvora a pokud neni relevantni statisticky vzorek, coz v pripade Thesis neni, tak se nejake zavery tezko delaji. Realne tech Thesisek je tak malo, ze spolehlivost nelze vyhodnotit.
Thesis vychazi z Alfy 166, ale je tam spousta specifickych dilu. Ano, sortiment motoru byl podobny.