Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dobročinná dražba Ferrari: Přilby, motory i 599XX Evo za 1,35 milionu eur

David Bureš
Diskuze (1)
Maranellská automobilka chce pomoci italským obyvatelům, které zasáhlo květnové zemětřesení.

Ferrari tento týden na oficiálních internetových stránkách svého obchodu Ferrari Store zahájilo online aukci, jejíž výtěžek poputuje obyvatelům severní Itálie, kteří během květnového ničivého zemětřesení přišli o své blízké. Dražba potrvá do 20. června 2012.

Hlavní hvězdou aukce je červené Ferrari 599XX Evo, speciál pro závodní tratě. Jeho majitel se stává jakýmsi testovacím jezdcem značky, automobilka totiž tyto automobily primárně postavila jako experimentální, na kterých zkouší nová technická řešení.

Vyvolávací cena vozu s dvanáctiválcem o výkonu 537 kW (730 k) činí 1.350.000 eur. Automobil novému vlastníkovi předají během zářijové Velké ceny Itálie na okruhu Monza jezdci stáje Ferrari ve Formuli 1 – Fernando Alonso a Felipe Massa, kteří se na dražený speciál spolu se šéfem Ferrari podepsali.

Draženo bude celkem deset předmětů, vedle 599XX Evo to bude například karbonový „nos“ (tedy přední spoiler s částí přídě) monopostu F60, který se v sezoně 2009 účastnil šampionátu Formule 1. Jeho vyvolávací cena je 15 tisíc eur.

Mezi draženými předměty je také 2,4litrový vidlicový osmiválec z formule 1, který v roce 2008 pomohl maranellské stáji získat šestnáctý titul v Poháru konstruktérů. Motor váží pouze 95 kilogramů a produkuje výkon vyšší než 537 kW (730 k). Dle tehdejších pravidel byly jeho maximální otáčky 18.000 min-1. Agregát se draží s vyvolávací cenou 50.000 eur.

Fernando Alonso a Felipe Massa do dražby darovali svojí závodní helmu, rukavice a spodní tričko, používané během závodů pod kombinézou. Giancarlo Fisichella, zatím poslední italský jezdec, který závodil ve Formuli 1 za stáj Ferrari, pak daroval svůj závodní oblek se svým podpisem.

Podpořit rodiny zasažené květnovým zemětřesením je možné také nákupem hodinek ve Ferrari Store. Těmto rodinám totiž bude věnována část z jejich prodeje.

Itálii v květnu zasáhla dvě ničivá zemětřesení. To první udeřilo 20. května ve střední Itálii, to druhé pak 29. května v severoitalské provincii Emilia Romagna. Kvůli tomu byly nuceny některé zdejší automobilky přerušit provoz svých továren.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - Aladeen
8. 6. 2012 12:19
Tak to hej
>:D Podľa mňa jedno z najkrajších áut .... Len keby som ho chcel asi by som šporil trošku dlhšie ako na Logana >:D