Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dobrodružné Porsche 911 se mělo jmenovat Safari, nastal ale problém s právy

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Automobilka nakonec musela zaplatit i za použití jména Dakar.

Když se na veřejnost dostaly první zvěsti o vývoji dobrodružně laděného Porsche 911, všichni jsme předpokládali, že ponese jméno Safari, které k podobným vozům historicky patří. Podle informací webu Edmunds to plánovala i samotná automobilka, nakonec se jí ale nepovedlo získat na toto jméno práva.

Dostala se totiž do konfliktu s indickou společností Tata Motors, pod kterou mimochodem spadá i Jaguar Land Rover. Značka Tata však již od roku 1998 nabízí na několika globálních trzích SUV model Safari, takže drží práva na toto označení mezi automobily. Zástupci Porsche sice Tata Motors oslovili, k dohodě ale nedošlo.

Video se připravuje ...

Mluvili jsme s nimi,“ uvedl v rozhovoru pro Edmunds Thomas Krickelberg, ředitel programu 911 Dakar. „Jenže oni nám nedali svolení. To byl plán A. Tak jsme se rozhodli pro Dakar,“ vysvětlil původ jména. Jenže i tohle slavné označení ve spojení s automobily už je registrované.

Práva drží společnost Amaury Sport Organization, zkráceně ASO, organizující slavnou Rallye Dakar. Zástupci automobilky sice původně doufali, že jméno bude „zdarma“ – ostatně jedná se o jméno města. Nakonec však Porsche muselo získat povolení od ASO, za které muselo zaplatit. Částku sice zástupci automobilky neuvedli, pak už ale mělo být všechno snadné.

Připomeňme, že dobrodružně laděné Porsche 911 Dakar mělo premiéru v listopadu loňského roku. Mezi zásadní vylepšení patří standardně zvýšený podvozek, který umožňuje další zvýšení pro jízdu horším terénem i při vyšších rychlostech. Do podběhů pak automobilka umístila speciální pneumatiky Pirelli Scorpio.

Pod kapotou je uložen 3,0litrový twin-turbo přeplňovaný plochý šestiválec, který nabízí nejvyšší výkon 353 kW. Motor je spojen výhradně s osmistupňovou PDK převodovkou. Pro jízdu v terénu pak vůz dostal speciální režimy Off-Road a Rallye. Celkem vznikne pouze 2500 kusů tohoto modelu.

Video se připravuje ...

Za zmínku stojí, že vývoj modelu začal již v roce 2012, ještě na minulé generaci modelu 911. Automobilka už tehdy připravila koncept 911 Vision Safari, který měl být první předzvěstí produkčního modelu. Jenže už tehdy se objevily problémy ohledně jména Safari.

Jméno Dakar nicméně novému Porsche také sedí. Automobilka navíc připustila, že v případě úspěchu modelu 911 Dakar existuje šance, že se toto jméno může objevit na více modelech. Zřejmě se tak máme na co těšit.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

27. 1. 2023 11:18
Prostě dobrá kára
https://www.youtube.com/watch?…
27. 1. 2023 08:58
Aj Touareg sa mal pôvodne volať Colorado...
ale USA patrioti to Nemčúrom zatrhli ;-)