Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dodge Challenger Concept: vylepšený originál

Libor Zezulka
Diskuze (34)
Jako vzpomínku na populární model a zároveň demonstraci moderních technologií pojal Dodge studii svalnatého kupé Challenger.

Designéři Chryslerova West Coast Pacifica Studio dostali pro studii 2006 Challenger Concept jednoduché zadání: Navrhnout automobil, který bude oslavou úspěšného modelu Challenger a přitom dokáže pokrok automobilky z koncernu DaimleChrysler v oblasti technologií i designu. Designéři se úkolu nezalekli a jako předlohu si zvolili mezi sběrateli velmi oblíbený kousek z roku 1970. Nastudovali jeho linie (původní model stál jako předloha) a pustili se do práce.

Od začátku věděli, že chtějí zachovat charakteristické linie karoserie, vynechat z úvah B sloupek a nechat nárazníky zcela splynout s okolím. Důležitá byla také velikost. Na základě pečlivých úvah bylo rozhodnuto, že model stane na 116palcové platformě (2946 mm), což znamená proti původnímu modelu nárůst o 6 palců (152 mm). Ve srovnání s originálem narostla také šířka, 2palce navíc dávají společně s rozšířeným rozchodem kol a výše posazenou přední kapotou konceptu svalnatější vzhled.

Sportovní retro tvář dotváří 20palcová pětipaprsková přední a 21palcová zadní kola. Také uvnitř designéři ctili originál, avšak neodpustili si do osvědčené předlohy zapracovat řadu moderních prvků. Spartánsky vyhlížející palubní desku vytvarovali z kvalitních plastů, původní nevýrazné sedačky nahradili nekompromisními sportovními sedačkami z modelů SRT a interiér vyzdobili hliníkovými prvky.

Díky protažené platformě není podle Dodge cestování na zadních sedadlech utrpením, ale příjemným zážitkem. Tomu můžeme klidně věřit, neboť v přívalu výkonu zážehového osmiválce HEMI s objemem 6.1 litru spojeného s šestistupňovou manuální převodovkou na nedostatek místa vzadu rychle zapomenete.

Libor Zezulka
Diskuze (34)
9. 1. 2006 00:03
Re: Tvůj poslední pohled...
:yes: :yes:
9. 1. 2006 00:02
Re: TY NEJLEPŠÍ KÁRY
:-) ;-) :yes:
8. 1. 2006 23:35
TY NEJLEPŠÍ KÁRY
ty už byly vyrobený... vždyt i ty nejlepší časy taky už dávno minuly... s tím se jednou provždy smiř, brácho. Tohodle spratka nelze zkazit... protože musíš dodržet ty základní linie, co z něj učinily ikonu ostrejch hochů. Na vnitřek se vybodni, ten, bohužel, musej udělat jak v raketě... ale sjeď pohledem tu kastli... pak si pusť Mamas and Papas... do koutku vstrč jednu Camelku, dva dny se nehol, vobleč trenčkot barvy Sahary, voči opancéřuj železem vod Ray ban, svý poslední vteřiny v týhle pakárně nech odměřovat na levačce krámem s logem Hamilton, a vlez do něho. Garantuju ti, že do smrti nezapomeneš na ten pocit... Tohle se v nižší střední zpravidla nezažívá... P.S. A bacha ať u pumpy nechytíš jednu na solar vod Pepka z Francouzský spojky... BRAVO DODGE :yes: