Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dodge Dart: Alfa Romeo Giulietta se převlékne, bude z ní sedan

Aleš Dragoun
Diskuze (40)
Spolupráce Chrysleru a Fiatu není jen jednostranná - americké modely s logy italských značek. V Detroitu se ukáže její další výsledek.

Bude se jmenovat Dodge Dart a tentokrát tedy půjde o opačný postup: italské auto s emblémem skoro stoletého zaoceánského výrobce. V evropském pojetí půjde nižší střední třídu: Alfa Romeo poskytne svou Giuliettu. Ovšem ta je pětidveřová, oficiální informace Dodge ale hovoří o čtyřdveřovém sedanu.

Zatím toho mnoho nevidíme, dosud vydané fotografie ukazují rovnou ostrou verzi Dart R/T. Změnila se přední i zadní část - spojená koncová světla jsou skutečně velmi americká a tvary skutečně naznačují stupňovitou záď.

Co uvidíme pod kapotou? Vesměs benzinové čtyřválce, turbodiesely za oceánem nechtějí. Určitě se bude jednat o italský motor 1,4 Turbo MultiAir a dále dva agregáty řady Tigershark. Oba mají šestnáctiventilovou techniku, menší disponuje objemem 2,0 l, větší MultiAir pak 2,4 l. Dart R/T dostane zřejmě výkonnější verzi dvoulitru.

Ovladatelnost a bezpečnost výchozí Giulietty má být u novinky zachována, jen podvozek bude asi o něco měkčí. Dodge bude prezentovat nový Dart jako model 2013, to znamená, že na americký trh přijde v polovině příštího roku. Výroba se chystá v Belvidere ve státě Illinois.

Název Dart (šipka) má u značky Dodge svou tradici. Poprvé objevil na konceptu z roku 1956, o čtyři roky později jej dostaly sériové vozy. Malé modely se vyráběly celkem ve čtyřech generacích až do roku 1976. Není bez zajímavosti, že Darty vznikaly kromě USA i ve Španělsku a v několika zemích Latinské Ameriky. Tam se navíc toto jméno používalo až do konce 80. let pro Chryslery řad M, K a E.

Aleš Dragoun
Diskuze (40)
Avatar - Barrichello
13. 12. 2011 10:32
Nové fotky interiéru
už jsou k mání, tak se můžete podívat

[odkaz]

Celý představení bude až v lednu
Avatar - Andromeda
9. 12. 2011 23:52
Re: no vida
Tohle tady stabilně neustále mydlíš pod každou Alficí delší dobu 8-s . Něco nového by nebylo ? A už jsi tohle svoje moudro alespoň jednou řekl majiteli Alfy do očí ( ne při každém pravidelném setkání, to by asi bylo jinak...) ?
Avatar - DRBNUTY
9. 12. 2011 18:13
Re: Diesel v USA
O jednom dementovi by som vedel >:D
[odkaz]
Avatar - Barrichello
9. 12. 2011 14:52
Re: Alfa Romeo sedan
>:D >:D
neboj, ony zatáčí i všechny ostatní a přímo dokonale.
>:D
Avatar - Barrichello
9. 12. 2011 14:51
Re: Diesel v USA
Já umím česky velmi dobře >:D Měl sem z češtiny jedničky a dvojky, nic horšího sem na žádné škole nikdy neměl, tak neměj péči.

Jistě že to byl for. Americká nafta pro trucky je sirnatá, to je obecně známý fakt.
On dvoutaktní diesel motor pomalu jako z lokomotivy schroupne leccos(staré trucky) a i ty novější sou méně háklivé jak nějaké CRD.
No v americe maj ty trucky poněkud jiný nádrže, tam tu pistoli fakt nedáš, do osobáku.

O tom že si někdo poplete naftu a benzín nebyla řeč.