Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dodge Journey: nový crossover se představí na letošním IAA

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Automobilka Dodge si připravila pro mezinárodní autosalon ve Frankfurtu zcela nový model, který dostal jméno Journey a představí se v provedení pro modelový rok 2009. Na trhu se postaví konkurenci, kterou představuje například Mitsubishi Outlander.

Dodge Journey je postaven na platformě modelu Avenger, která je prodloužena o 124 mm. Díky tomu může nový crossover, který má rozvor náprav 2890 mm, nabídnout vnitřní prostor sedmi cestujícími v uspořádání 5 + 2.

Dodge bude Journey prozatím nabízet pouze s trojící zážehových pohonných jednotek. Základní provedení bude vybaveno motorem o objemu 2,4 litru s výkonem 129 kW (173 k) a točivým momentem 224 Nm. Následuje šestiválec do V o objemu 2,7 litru s výkonem 134 kW (186 k) a točivým momentem 259 Nm. Na vrcholu nabídky je druhý šestiválec o objemu 3,5 litru, který poskytuje výkon 175 kW (235 k) a točivý moment 314 Nm. Dodge Journey bude k dispozici s pohonem předních nebo všech čtyř kol.

Základní čtyřválec bude dodáván s pětistupňovou manuální převodovkou nebo čtyřstupňovou automatickou převodovkou. Menší šestiválec bude dodáván s čtyřstupňovou automatickou převodovkou a mimo severoamerický trh bude nabízen i s šestistupňovou automatickou převodovkou, stejně jako větší šestiválec.

Dodge se při vývoji nového modelu zaměřil i na bezpečnost a tak součástí standardní výbavy budou systémy jako je ABS a ESP, kompletní sada čelních, bočních a hlavových airbagů. K dealerům v USA dorazí Dodge Journey v prvním čtvrtletí příštího roku a na ostatní trhy by se měl dostat zhruba v polovině roku 2008. zájemci o tento model si budou moci vybírat ze tří stupňů výbav, které jsou označeny SE, SXT a R/T.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Avatar - CountachSV
27. 8. 2007 11:58
eh
vzhledově je pokradeno kde co se dalo, zezadu Vectra Caravan C :-))) zepředu a boku několikero amerik dokupy, interiér jako dědovo rozkládací bedna s nářadím :-!