Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Z okruhů na silnici: Speciální Huracán STO oslavuje 10 let závodní divize Lamborghini

Lukáš Volšický
Diskuze (0)

Lamborghini představuje nový unikát na přání bohatého klienta. Nový Huracán STO SC 10° Anniversario vzdává hold tovární závodní divizi a oproti běžným produkčním STO je vybavený specifickými výkonnostními i aerodynamickými vylepšeními.

Slavná éra čistě spalovacích Lamborghini se blíží ke konci a posledním ryze atmosférickým supersportem v dnešní produkci italské továrny je desetiválcový Huracán. Už dnes je sice vyprodaný až do konce výroby, ale automobilka na jeho základech představuje nový speciální unikát, který vychází z vrcholné specifikace menšího supersportu značky a vzdává hold tovární závodní divizi.

Jmenuje se Lamborghini Huracán STO SC 10° Anniversario, je nejnovějším unikátním počinem připraveným v personalizačním programu Ad Personam Opera Unica a oslavuje desetiletí závodní divize Lamborghini Squadra Corse. „Huracán STO SC 10° Anniversario není jen poctou naší závodní divizi Squadra Corse, ale současně ukázkou toho, že umíme zkušenosti z motorsportu přenést i na silnici,“ říká Rouven Mohr, technický ředitel Lamborghini.

Nejnovější speciální Lamborghini Huracán totiž zakládá na vrcholném modelu STO (Super Trofeo Omologato), který je okruhově zacílenou variantou populárního desetiválcového supersportu. Extrémní aerodynamická vylepšení doplňuje rozsáhlé využití uhlíkových vláken i prvky inspirované závodními speciály – celá příď je jedna velká kapota, zatímco do motorového prostoru se přistupuje skrze plně odnímatelný kryt bez vzpěr.

Video se připravuje ...

Vývoj silničně-okruhového Huracánu STO vycházel ze zkušeností získaných závodní divizí Squadra Corse, takže není divu, že se majitel nového unikátu rozhodl oslavit to nejlepší, co kdy vyvinula. Závodní design s italskou trikolórou se inspiruje barvami nového hybridního prototypu Lamborghini SC63 kategorie Hypercar/GTP pro Le Mans a další vytrvalostní závody, přičemž dvoubarevná kombinace se skládá z odstínů Verde Mantis (zelená) a Nero Noctis (černá).

Logo „Squadra Corse 10° Anniversario“ pak jasně říká, že unikátní Huracán STO SC 10° Anniversario vzdává hold umění zkušených závodních inženýrů značky. Divize Squadra Corse dosáhla tří po sobě jdoucích vítězství ve třídě GTD ve čtyřiadvacetihodinovce v Daytoně a v okruhové kategorii FIA GT3 drží více než padesátku titulů.

Černý puristický interiér se zeleným prošíváním v odstínu Verde Fauns cílí na okruhovou zábavu a je vybavený karbonovou podlahou, hliníkovým bezpečnostním rámem i čtyřbodovými bezpečnostními pásy. Exkluzivní karbonová plaketa na zadní stěně kabiny pak potvrzuje jedinečnost tohoto Huracánu.

Huracán STO SC 10° Anniversario je současně vůbec prvním silničním Lamborghini, u něhož inženýři divize Squadra Corse využili know-how z automobilových závodů a vylepšili techniku pro ještě lepší dynamiku. Nová karbonová křidélka na předním nárazníku zlepšují aerodynamiku a spolupracují s obrovským křídlem na zádi. Ve srovnání s běžným produkčním Huracánem STO se jedinečný SC 10° Anniversario pyšní i vyšším přítlakem.

Mechanická přilnavost v zatáčkách je vyšší díky novým tlumičům odvozeným z techniky závodních speciálů a nahrazují standardní adaptivní podvozek. Jsou nastavitelné ve čtyřech směrech, včetně odskoku/komprese při nízkých i vysokých frekvencích. Bridgestone dodali nové lepivější pneumatiky na zakázku a titanový výfuk Akrapovič ještě zintenzivní řev atmosférického desetiválce o 471 kW (640 koních).

Lukáš Volšický
Diskuze (0)

Doporučujeme