Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dravé Audi S4 vtrhlo na český trh!

Ondřej Láník
Diskuze (32)
Zrychlení z klidu na 100 km/h zvládně S4 za 5,6 sekundy, na 200 km/h za 20,6 sekundy, maximální rychlost je 250 km/h (elektronicky omezena). Základní cena Audi S4 je 1.750.000 Kč, model Audi S4 Avant se prodává za 1.818.500 Kč.

Vrchol nabídky malých limuzín řady A4 tvoří v tuto chvíli sportovní varianta S4. Její poslední generace, představená vloni na podzim na pařížském autosalonu, se v červnu dostane na český trh. Výraznou změnou pod kapotou S4 je montáž velkého osmiválce oproti předchůdcům, které měly "jen" přeplňované šestiválce. Do obou karosářských variant se tedy dostane upravený motor Audi V8 4,2 l, který již známe z jiných modelů. 195 kg těžký motor má hmotnost srovnatelnou se svým menším předchůdcem V6 2,7 twin-turbo. Relativně malý motorový prostor, který Audi A4 pohonné jednotce poskytuje, je zcela vyplněn zkráceným osmiválcem, který nyní měří na délku pouhých 464 mm. Vidlicový osmiválec, který ze svého objemu 4,2 l dává při sedmi tisících otáčkách maximální výkon 253 kW/344 k, nabízí současně točivý moment 410 Nm při otáčkách 3500 ot/min. Přenést mohutný výkon motoru na vozovku je úkolem pro manuální šestistupňovou převodovku. Zanedlouho také přibude i šestistupňový tiptronic. Z převodovky se výkon motoru přenáší na všechna čtyři kola prostřednictvím systému quattro. Zrychlení z 0 na 100 km/h zvládně S4 za 5,6 sekundy, z 0 na 200 km/h jen za 20,6 sekundy, maximální rychlost je 250 km/h (elektronicky omezena).

Design sportovních sedanů Audi S4 i sesterských osobitých kombi S4 Avant sází spíše na decentní styling - nové modely se nijak výrazně neodlišují od ostatních sourozenců řady Audi A4, modely S4/S4 Avant mají pouze masivnější nárazníky v barvě karoserie s většími otvory pro přívod vzduchu k motoru a brzdám, xenonové světlomety a specifické kryty vnějších zpětných zrcátek z leštěného hliníku. Při pohledu zezadu zaujmou koncovky výfuku umístěné u stran karoserie a (u sedanu) decentní záďový spojler.

Mnohem výrazněji se nové Audi S4/S4 Avant liší provedením interiéru. Dominantním prvkem jsou výrazně anatomicky tvarovaná elektricky nastavitelná sportovní sedadla Recaro, palubní přístroje s typicky šedými číselníky a tříramenný kůží obšitý volant s logem modelové řady "S".

Do standardní výbavy nových modelů Audi S4/S4 Avant patří např. protiblokovací systém brzd ABS, elektronický stabilizační systém ESP, brzdový asistent, čelní i boční airbagy vpředu a průběžné hlavové airbagy sideguard. Za příplatek lze objednat i boční airbagy pro zadní sedadla. Sportovně laděné modely Audi S4/S4 Avant nezapomínají ani na komfort, do jejich standardní výbavy patří např. dvouzónová automatická klimatizace, dálkově ovládané centrální zamykání, autorádio Chorus s deseti reproduktory, termoizolační skla či elektricky nastavitelná sportovní sedadla Recaro.

Základní cena Audi S4 je 1.750.000 Kč, model Audi S4 Avant se prodává za 1.818.500 Kč.

Ondřej Láník
Diskuze (32)