Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dvě nové studie na zemní plyn budou k vidění v Lipsku

Ondřej Láník
Diskuze (2)
Výstava Auto Mobil International, která se v nedalekém Lipsku uskuteční od 1. do 9.4.2006, je příležitostí pro všechny z vás, kdo jste nemohli navštívit ženevský autosalon.

Výstava Auto Mobil International, která se v nedalekém Lipsku uskuteční od 1. do 9.4.2006, je příležitostí pro všechny z vás, kdo jste nemohli navštívit ženevský autosalon. V moderních prostorách lipského výstaviště se představí většina novinek ze Ženevy a protože jde letos o nejvýznamnější německou automobilovou výstavu (IAA ve Frankufrtu bude až v příštím roce), přehlídka bude opět velmi reprezentativní.

Světových premiér mnoho nečekejte. Měsíc po Ženevě totiž automobilky zpravidla nemají mnoho trumfů v záloze.

Něco se však přeci jen najde. Ford a Smart představí studie na bázi sériových vozů, které jsou schopny spalovat jak benzin tak i stlačený zemní plyn. Ford Focus má nádrže na celkem 110 l plynu pod podlahou kabiny a zavazadelníku, původní benzinová nádrže zůstává zachována, stejně jako zavazadlový prostor. Dojezd se díky větší zásobě paliv zvýšil na více než 1000 km. Nejvyšší výkon dvoulitrového zážehového motoru činí 107 kW, při spalování CNG pak 93 kW.

Smart upravil svůj model ForTwo tak, že má kapacitu 32 litrů plynu a 12 litrů benzinu, což mu umožňuje dojezd 385 km.

Zatímco Ford další model na alternativní palivo nabídne ještě letos, Smart CNG bude ke koupi nejdříve v příští generaci ForTwo.

Další informace o lipském autosalonu najdete na stránkách www.ami-leipzig.de.

Ondřej Láník
Diskuze (2)