Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

EDAG Twin Pack: Spojení dvou světů

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Německá EDAG Group si pro autosalon v Ženevě připravila premiéru nového typu střechy pro kabriolety.

Koncept EDAG Twin Pack má podle tiskových materiálů společnosti kombinovat přednosti klasické plátěné střechy a pevných skládacích střech, které jsou v současnosti velmi populární.

Výhody použití klasické plátěné střechy představuje nižší hmotnost, menší požadavky na prostor při složení střechy. Nevýhodou je nižší bezpečnost cestujících při převrácení vozu, slabší odhlučnění i tepelná izolace a v některých zemích nutnost vlastnit spolu s kabrioletem i garáž.

Pevná skládací střecha naopak zvyšuje kromě bezpečnosti posádky i hmotnost vozu a ve složeném stavu vyžaduje větší úložný prostor. Pokud je ovšem nasazena, tak promění kabriolet v kupé s kvalitní tepelnou izolací a odhlučněním.

Společnost EDAG s konceptem Twin Pack podle svých tiskových materiálů nabízí spojení výhod obou typů střech.

Novinka vychází z konstrukce pevných skládacích střech, ale na jejím povrchu je použita tkanina, která vytváří dojem klasické plátěné střechy a zároveň kryje mechanismus kolejnic a kloubů. To přispívá k zjednodušení práce konstruktéru a designérů, kteří nemusejí vyvíjet krycí povrchové panely, zvyšující náklady na konstrukci střechy a také její hmotnost a požadavky na prostor ve složeném stavu.

Tkanina použitá na povrch střechy je nepromokavá a konstruktéři tak nemusí mezi jednotlivé části střechy vkládat těsnění. V konstrukci střechy Twin Pack je použito méně dílů než u pevných skládacích střech, což zjednodušuje a zlevňuje její výrobu a zároveň se také pozitivně projevuje na nižší hmotnosti.

EDAG Twin Pack sice ve složeném stavu zabere v zádi vozu více místa než klasická plátěná střecha, ale zároveň je mnohem skladnější než pevná skládací střecha a přitom nabízí její výhody.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)