Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrická Škoda Enyaq neříká o nabíjení úplnou pravdu. Majitele může zaskočit

Jan Zajíc
Diskuze (77)

Elektromobily Enyaq a Enyaq Coupé dostaly aktualizaci softwaru zvyšující maximální nabíjecí výkon až na 135 kW. Realita je však jiná.

Že se nabíjecí výkon elektromobilu odvíjí od mnoha proměnných, není žádným tajemstvím. Pokud výrobce slibuje maximum například 100 kW, rozhodně to neznamená, že jej dosáhnete pokaždé. Kromě výkonu nabíječky záleží také na venkovní teplotě, aktuálním stavu dobití či teplotě akumulátoru.

Elektromobily Škoda Enyaq a Enaq Coupé slibují po nedávné aktualizaci softwaru na verzi ME 3 dobíjecí výkon až 135 kW. Rozhodně se nestává často, že bychom u dobíječky pozorovali výrazně vyšší výkon, než jaký výrobce avizuje. Jenže mladoboleslavské elektrovozy, stejně jako jejich další sourozenci na koncernové platformě MEB, to evidentně dokážou.

Video se připravuje ...

Na svém twitterovém účtu se totiž Štěpán Řehák, mluvčí Škoda Auto zodpovědný za elektromobilitu, pochlubil videem z nabíjecí stanice Ionity (až 350 kW). V něm Enyaq Coupé RS iV nabíjí výkonem výrazně vyšším než deklarovaných 135 kW. Ve videu se krátce objevuje výkon 173 kW, fotografie pod příspěvkem pak prozrazuje, že se elektrické SUV dostalo až na 175 kW.

„Slíbili jsme, že s novým softwarem ME 3 zvýšíme nabíjecí výkon na 135 kW. Zde je můj test v 8 stupních Celsia s baterií v optimální teplotě. Zbývá-li akumulátoru 5 %, získáte 100 kilometrů za šest minut,“ komentoval nabíjecí proceduru nového elektromobilu Řehák. Ani to by ale pro platformu MEB nemusela být konečná.

Na mezinárodních jízdách s Enyaqem Coupé zazněla informace, že potenciál pro vyšší výkon tu stále je. Jak velký? „Jako byste se zeptali sprintera, jakou hodnotu bude mít jeho příští rekord,“ komentovalo to tehdy s nadsázkou vedení Škody. Inu, nechme se překvapit, co přinesou další aktualizace. Ta poslední je k dispozici všem Enyaqům Coupé již od startu produkce, k dispozici však bude i majitelům starších kousků.

Video se připravuje ...

Jan Zajíc
Diskuze (77)

Doporučujeme

Avatar - Ada je zase tady
3. 4. 2022 13:47
ještě důležitější informace by bylo vědět
o kolik měsíců se sníží životnost akumulátorů už po jediném takovém "nabíjení" a jaká je účinnost takového nabití v poměru energie dostupná k využití z akumulátoru / energie dodaná z nabíječky. Osobně bych tipoval tak 80%.

Kdy redakce tohoto serveru udělá a zveřejní takový seriózně vyhodnocený test?
Avatar - twistedTSD
2. 4. 2022 17:51
Re: Fantasticky
A proto je Německo čím dál nezávislejší na Rusku. Oh, wait.
Avatar - twistedTSD
2. 4. 2022 17:50
Re: brzděte
Polsku třeba stačí.
1. 4. 2022 19:19
To je vážně skvělé: někdy to jde nabíjet o trochu víc!
To je vážně skvělé: někdy to jde nabíjet o trochu víc! Beru dva! 8-s
Avatar - Emel
1. 4. 2022 08:16
Re: cim vic toptena, tim vic blbosti
Že jsi se nedávno loučil a zase jsi tu :-)