Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrické BMW iX3 zaujme zvláštními koly. Díky nim má o 10 km delší dojezd

Jan Zajíc
Diskuze (0)

BMW začne v letošním roce vyrábět elektrické SUV iX3. Půjde o první model vybavený technologií elektrického pohonu páté generace.

Nová generace pohonu eDrive nabídne několik novinek, především přepracovaný elektromotor a modifikovanou vysokonapěťovou baterii využívající novou technologii bateriových článků. 

Výrobce v případě iX3 předběžně slibuje maximální výkon 210 kW a nejvyšší točivý moment 400 N.m. Dojezd při plném nabití baterie o kapacitě 74 kWh by měl přesáhnout 440 kilometrů - tedy alespoň podle normovaného cyklu WLTP.

BMW se však nesoustředí jen na pohon, pozornost věnuje i různým detailům, které pomáhají zvýšit dojezd. Zajímavá jsou v tomto ohledu zvláštně tvarovaná kola. Výrobce se u jejich vývoje soustředil především na nízkou hmotnost a aerodynamiku.

Údajně jsou o 15 procent lehčí než ostatní srovnatelné disky, které BMW nabízí, a současně snižují odpor vzduchu o 5 procent. Automobilka také dodává, že snižují spotřebu o přibližně 2 procenta a prodlužují tak dojezd - až o nějakých 10 kilometrů.

Netradiční také je, že BMW zákazníkům umožní, aby si podobu kol specifikovali podle vlastního kusu. Nabídne prý různé barvy, vzory či úrovně lesku. Jsme docela zvědavi, jak přesně to bude vypadat.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme