Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrické Maserati GranTurismo Folgore se ukázalo ve videu, potvrdilo působivé parametry

Ondřej Mára
Diskuze (7)

Čistě elektrické GT se objevilo na novém videu, kde plně ukazuje svůj design a potvrzuje působivé parametry.

Italská automobilka Maserati se připravuje na svou čistě elektrickou éru, kterou bude symbolizovat označení Folgore (v překladu blesk), určené všem elektrifikovaným modelům. Jako první čistě elektrický model italské značky se s tímto označením představí tradiční kupé GranTurismo, které chce opravdu zaujmout.

Ve videu, které automobilka před pár dny zveřejnila, si můžeme naplno prohlédnout exteriér vozu, který ale částečně unikl na veřejnost již dříve, a poprvé se objevuje i kabina. Palubní deska ale zatím zůstává skrytá a rozmazaná. Na pozadí můžeme slyšet umělý zvuk, imitující spalování v digitální podobě, zatím však není jisté, zda se tento zvukový projev dostane až do výroby.

Kromě toho ale během videa zazní řada zajímavých informací. Například baterie jsou uloženy ve středovém tunelu, díky čemuž si vůz mohl uchovat svou nízkou siluetu a tradiční vzhled sportovního stroje. A nutno uznat, že po designové stránce vypadá GranTurismo Folgore parádně.

Video se připravuje ...

Jako správný sporťák přitom Folgore zrychluje z 0 na 100 km/h za 2,7 sekundy a maximální rychlost by měla být až 320 km/h, což jsou působivé parametry. Zástupci automobilky navíc nezapomínají připomenout, že jsou první prémiová italská značka, která se pustila do elektromobilů.

Z komentářů osob v kabině se dozvídáme, že automobilka v kabině pracuje s karbonem nebo recyklovanými materiály (především tedy látkami). Důraz byl (bohužel) kladen na omezení tradičních tlačítek, údajně s cílem nabídnout čistý a elegantní design.

Na videu poprvé vidíme nabíjecí zásuvku vozu, která je umístěna pod levým zadním světlem. Díky podpoře ultra-rychlého nabíjení by měl vůz nabídnout dojezd až 100 kilometrů během pouhých 5 minut.

Připomeňme, že podle starších informací by nové Maserati GranTurismo Folgore mělo být osazeno až třemi elektromotory, které nabídnou kombinovaný výkon kolem 1200 koní. Na více informací si však budeme muset počkat až do příštího roku, kdy proběhne oficiální premiéra.

Ondřej Mára
Diskuze (7)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
6. 9. 2022 22:20
Re: Já to vidím na velkého průkopníka
Pozdravují vás vědci https://ibb.co/MhHF1tm
Avatar - KANKUNEN
6. 9. 2022 12:40
Já to vidím na velkého průkopníka
První EV, které bude víc v servise než u nabíječky. Maserati není Porsche.
Avatar - Hammunasakra
6. 9. 2022 12:13
zrychlení 2,7 s a Vmax 320 km/h nejsou špatný
Na (americkou) konkurenci to nestačí ale jinak DOST DOBRÝ

Porsche OPRAVDU potřebuje ZABRAT = než mu svět naprosto uteče. DESIGN Taycan je povedený, ale technika HODNĚ HODNĚ zaostává