Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrický Jaguar I-Pace poodhaluje ceník. Jak si vede ve srovnání s Modelem X?

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
Novinka britské automobilky pozvolna míří k sériové výrobě a my se začínáme dozvídat první informace o cenách. Zatím prostřednictvím Nizozemců.

Zdroje nizozemského serveru Autoblog.nl uvádí, že elektrický I-Pace ve vstupní úrovni S startuje na částce 82.000 eur (2,1 milionu korun). Vybaven je LED světlomety, audiosystémem Meridian a 18“ hliníkovými koly. O dalších 8000 eur (205 tisíc Kč) je dražší provedení SE s interiérem v kůži, elektricky ovládaným víkem zavazadelníku, adaptivním tempomatem či 20“ koly z lehkých slitin.

Vyšší provedení HSE už podle zmiňovaného zdroje stojí 97.000 eur (takřka 2,5 milionu korun) a je osazeno vyspěle polohovatelnými a vyhřívanými sedačkami, lepším audiem či matrixovým svícením. Ti nejnáročnější zákazníci mohou sáhnout po linii First Edition za 106.000 eur (2,7 milionu korun), ve které kromě výše zmíněného dostanete head-up displej, panoramatickou střechu a vzduchové odpružení.

I když se ceníky v jednotlivých zemích tradičně liší, vedení Jaguaru tvrdí, že cena I-Pacu bude na stejných výbavových úrovních o zhruba 10 až 15 % vyšší než v případě SUV F-Pace. Jen připomeňme, že u nás se základní cenovky sportovně-užitkového modelu pohybují v rozpětí od 1,2 do 2,1 milionu korun v závislosti na volbě pohonu.

Britská automobilka zatím neuveřejnila konečné technické specifikace. Nicméně koncept I-Pace měl v útrobách baterie s kapacitou 90 kWh a elektromotor poskytoval výkon kolem 300 kW a 698 N.m točivého momentu. To v praxi znamená zrychlení z klidu na stovku za přibližně čtyři sekundy a dojezd na jedno nabití okolo 354 kilometrů.

Pokud jde o srovnání s Modelem X od Tesly, ten aktuálně startuje na 79.500 dolarech (1,7 milionu Kč), avšak s akumulátory o kapacitě 75 kWh. Za vyspělejší baterie s kapacitou 100 kWh už zaplatíte 96.000 dolarů, což je v přepočtu lehce přes dva miliony korun. Na oficiální český ceník si musíme počkat do příštího roku, kdy bude model uveden na automobilový trh.

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
Avatar - KANKUNEN
22. 12. 2017 18:36
Hlavně to zrychlení je důležité, protože
se jedná o co nejkratší dobu, než se elektrikář na cestě zařadí za kamion.
22. 12. 2017 16:48
Cena
V zhledem k tomu, ze v Holandsku jsou jedny z nejdrahzsich aut, tak je tenhle nastrel cenyo nicem.

Zaklad u nas na bude za 1.79 Milion beztak ;) :-)