Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrický nástupce Audi R8 už za tři roky? Jen pokud pokročí vývoj baterií

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

V roce 2022 bychom se mohli dočkat nástupce supersportu Audi R8 s elektrickým pohonem. Všechno ale závisí na tom, jak se vyvinou akumulátory.

Určitě si pamatujete Audi R8 e-tron, tedy supersport s ryze elektrickým pohonem, jehož předobraz byl představen již v roce 2009 a sériové auto dorazilo společně s konvenční R8. V letech 2015-2016 však značka čtyř kruhů našla „méně než 100 zákazníků“ a po takovém nezdaru byl produkt zcela stažen z nabídky. Není se co divit, vždyť auto s výkonem 340 kW a 920 N.m točivého momentu stálo milion euro!

Jenže Audi věří, že v příštích letech bude situace jiná a lidé už začínají být na elektromobily mnohem více připraveni. Ingolstadtská značka tak již nechystá nástupce Audi R8 se spalovacím motorem, ale pouze coby supervýkonný elektromobil.

Otázkou však zůstává, kdy se elektrického nástupce dočkáme. Audi původně hovořilo o roce 2022, což by odpovídalo životnímu cyklu předchůdce. Dnes už jsou ale zástupci automobilky zdrženlivější. Nový supersport se skutečně připravuje, jeho příjezd ale ovlivňují venkovní aspekty. Například to, jak do té doby pokročí vývoj akumulátorů.

„Můžeme vůz postavit v daný čas, pokud se technologie baterií dostanou do bodu, kdy to pro nás bude zajímavé. Uvidíme, mohlo by to být cool,“ nechal se slyšet Anthony Harbis, produktový manažer Audi R8. „Jsou tu ale otázky: za jakou cenu? A jsou už schopnosti baterií tam, kde je potřebujeme?“

Garbis dále připomněl, že náklady na výrobu akumulátorů klesají. Neřekl sice o kolik přesně, ale v současné době hovořil o 100 dolarech (v přepočtu 2300 Kč) za kWh.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme