Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrický Volkswagen Golf GTI prý přijde už v roce 2026. Máme se na co těšit?

Ondřej Šámal
Diskuze (29)

Zkratka GTI dosud patřila výhradně spalovacím modelům Volkswagenu. Německá automobilka ovšem oznámila, že již v roce 2026 se do rodiny sportovně laděných modelů s tímto označením zařadí také čistě elektrický vůz.

Označení GTI je zkratkou slov Gran Turismo Iniezione (anglicky Grand Tourer Injection), které se na začátku vžilo pro komfortní a rychlé cestovní modely se zážehovým motorem se vstřikováním paliva. Nejvíce jej ovšem proslavil Volkswagen (a ve variantě GTi také Peugeot), který jej spojil především s kompaktním bestsellerem v podobě modelu Golf.

Toho se ve všech verzích od roku 1974 prodalo přes 36 milionů exemplářů. Zhruba 2,8 milionu z nich (tedy asi každý dvanáctý) přitom nesl označení GTI. Současná, již osmá generace rychlého Volkswagenu Golf ovšem bude velmi pravděpodobně tou poslední se spalovacím motorem. Nástupce už vyjede na platformě SSP pro elektromobily. V tomhle případě se ovšem dosud mluvilo o rocích 2028 či 2029, možná ale bude vše jinak.

Podle vyjádření Andrease Mindta, šéfa designu Volkswagenu, se totiž elektrického Golfu GTI dočkáme již v roce 2026. Podle zveřejněné skici se přední část nápadně podobá konceptu ID. GTI z letošního září. Studie malého bezemisního hatchbacku se sportovním charakterem ovšem tehdy vycházela z Volkswagenu ID.2all, jenž představuje vizi subkompaktního modelu velikosti Volkswagenu Polo.

Video se připravuje ...

Variantou ovšem také je, že německá automobilka představí pouze pomyslného duchovního nástupce první generace Golfu GTI s karoserií o trochu větší, aniž by šlo o „plnotučný“ rychlý golf. Ostatně teprve v příštím roce se dočkáme modernizace osmé generace legendárního zástupce nižší střední třídy, na střídání stráží je proto stále ještě dost času, ačkoliv sám Volkswagen v rámci úspor a nové strategie oznámil urychlení vývoje nových modelů (a tím pádem i zkrácení jejich produkčního života).

Ondřej Šámal
Diskuze (29)

Doporučujeme

Avatar - Ja Prvni 123
30. 12. 2023 19:15
Re: GTI
GT je je Velka Turistika... takze primarne na dlouhe cesty nadstandardni ryhlosti.
Tedy nikoliv primo sportovni.
A ano, jako takovy muze byt i v nafte. I kdyz ja rozhodne mnohem radeji v benzinu.

A ne, rozhodne nemuze byt elektrickej. Teda bateriovej.
Az vymysli maly jaderny reaktor, tak bude moct klidne na elektriku jezdit!
Avatar - Ja Prvni 123
30. 12. 2023 19:09
Tesit se rozhodne muzeme!
Na spoustu obcerstveni a kav pri nabijeni... obcas nejaky ten pozar.

EV jako z cukru.
29. 12. 2023 05:26
???
Jak může byt GTI elektrické? To pak uz nebude GTI. 😉
Ale nějaký paskvil.
Avatar - Roman Horký
28. 12. 2023 21:26
Re: Stejný kecy, stejné ksichty
Kdyby nadnasela jeho frustrace tak by predbehnul kosmickou sondu Voyager.
28. 12. 2023 21:12
Re: Stejný kecy, stejné ksichty
Františku, kdyby hloupost nadnášela, tak tady fakt lítáš jako holubička! :-[] :no: