Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektromobily letos v USA čeká rekordní rok. Překonají důležitý milník

Ondřej Šámal
Diskuze (26)

Ačkoliv tempo prodejů elektrických aut na většině trhů klesá, Spojené státy si letos přesto připíšou důležitý milník. Vůbec poprvé se zde totiž za jeden rok prodá více než milion bezemisních vozů.

Dva týdny zpátky jsem psal o suverénní pozici Tesly na domácím trhu. Jestliže automobilka za prvních letošních devět měsíců jen ve Spojených státech prodala téměř půl milionu aut, druhý Chevrolet zvládl dodat pouze lehce přes 50 tisíc elektromobilů. Celkem trh s elektrickými auty v USA na konci září dosahoval více než 853.000 vozů, to je v průměru téměř 95 tisíc bezemisních modelů prodaných v každém kalendářním měsíci.

Na konci roku 2023 proto celkové prodeje elektromobilů ve Spojených státech hravě přesáhnou milionovou hranici, a to vůbec poprvé v historii. Pokud by se dosavadní průměr udržel, bude finální účet dosahovat zhruba 1.140.000 automobilů bez spalovacích motorů. Nárůst v posledních letech je doslova enormní. Jestliže v roce 2020 dosáhl trh s elektromobily v Americe 250 tisíc prodaných vozů, za další tři roky se odbyt tudíž více než zečtyřnásobil.

Video se připravuje ...

Pokud se dynamika amerického trhu za poslední kvartál nezmění, mohli by v Tesle oslavit okolo 630 tisíc prodaných aut, což bude jen o něco méně než součet ročních prodejů značek BMW a Volkswagen ve Spojených státech.

Předpokládané celkové globální prodeje elektromobilů a plug-in hybridů za letošní rok by mohly dosáhnout 14,2 milionů exemplářů, což představuje meziroční nárůst o 35 procent. Samotných bezemisních modelů by přitom mohlo být přes dvanáct milionů, přičemž asi polovina z nich bude prodaná pouze v Číně.

Ondřej Šámal
Diskuze (26)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
8. 12. 2023 14:27
Re: Ale ne ne
Neboj, Y pojede rapidně dolů, bude ho kanibalizovat model 3 :-) Resp. už kanibalizuje viz český trh a listopadová data :-)
Avatar - Barrichello
8. 12. 2023 14:24
Re: TR0LL KAN•KU•NEN
Jsi nahlášen Hammuno, pokračuj :-)
Avatar - WinDiesel
8. 12. 2023 14:03
Re: Ale ne ne
Dopřejme mu tu radost, elektrické gumě. On jinak ze svého života moc radosti nemá, jinak by tady tak neexhiboval a neopruzoval, ubožák.
Avatar - WinDiesel
8. 12. 2023 14:00
Re: USA je země,
Jiříku, PHEV - to je jedna velká hra s čísly, a ty to víš. Co nespotřebuješ v palivu, spotřebuješ v elektřině, která se minimálně z 50% vyrábí opět už a zase z fosilních paliv. Jdi do sebe chlape a nelži nám tady a nelži si do kapsy.
SPRITMONITOR
CX-60 ... průměrná spotřeba 2,5 až 11,5 litrů u PHEV, 5,5 až 6,4 litrů naftu dieselového 6-válce MHEV.
Myslím že k tomu není co dodat.
Ale klidně se arogantně nafukuj dál.
Avatar - WinDiesel
8. 12. 2023 13:55
Re: Děkuji redakci za zrušení
ono čížkovic mají 10 až 15 účtů na auo.cz tak teď nás budou oblažovat plusy, které si ty gumy sami naklikají