Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektromobily v Norsku překonaly další rekord, Tesla prodala jen o 150 aut méně než VW

Ondřej Mára
Diskuze (106)

Norsko je dobře známé svým vstřícným přístupem k elektromobilitě, statistiky prodejnosti nových aut za minulý rok však dalece překonaly veškerá očekávání.

Zatímco v roce 2018 tvořily elektromobily okolo 31 procent ze všech nových automobilů prodaných na norském trhu, v roce 2019 se jejich podíl zvýšil na 42 procent z celkem 142.381 prodaných automobilů. Elektromobily tak překonaly veškerá očekávání, na čemž má zásluhu především jejich nejznámější výrobce.

Pokud vás jako první napadla Tesla, jste na správné adrese. Americká značka totiž na norský trh dodala celkem 18.978 automobilů, čímž zde stanovila svůj nový prodejní rekord. Největší popularitě se přitom těšil Model 3, kterého se celkem prodalo 15.683 kusů.

Tesla tak nebyla daleko od získání pozice nejlépe prodávané značky na norském trhu, kterou si nakonec uzmul Volkswagen. Rozdíl však činil údajně jen 150 vozidel, jak dodává agentura Bloomberg. Model 3 si tak musí vystačit jen s titulem nejprodávanějšího elektromobilu v Norsku, který již před časem vyfoukl Nissanu Leaf.

Oyvind Solberg, představitel lokální organizace Road Federation, pak během prezentace uvedl, že v roce 2020 by se mohl poměr nových elektromobilů prodaných na norském trhu přehoupnout přes 50 procent. Jenže to překvapuje snad jen málokoho.

Norsko je totiž velmi dobře známé svým pozitivním vztahem k elektromobilitě, za kterým však do velké míry stojí především dotace a různá zvýhodnění. Je to však zřejmě jediná cesta, jak by mohlo Norsko naplnit svůj ambiciózní cíl: do roku 2025 by totiž celý jeho trh s novými automobily měly tvořit pouze bezemisní stroje.

Ondřej Mára
Diskuze (106)

Doporučujeme

Avatar - Magister
10. 1. 2020 08:26
Re: to se jim to prodává...
Hlavně je zvláštní prodávat ropu, která se spálí jinde a z toho dotovat elektromobily. To je takové zelené globální pozérství.
10. 1. 2020 07:59
Re: Elektrická ekologie
Co je to primární auto? To je to, kterým denně jesdíte pár desítek km do práce nebo to, kterým jedete 3x za rok někam dál na dovolenou?
10. 1. 2020 01:29
Re: Pokrytectví?
Ano, ke změně klimatu zřejmě v posledních letech skutečně dochází, já jen nechápu, proč si myslíš, že se proti němu něco zmůže násilným prosazováním elektromobility. To seš fakt tak naivní (když to řeknu slušně)? :-)
9. 1. 2020 22:21
Re: Co tak napsat kolik stojí v Norsku Tesla 3 a Golf
Jenže to nabíjení půjde rázem nahoru. Pokud se elektro auta rozšíří, tak co se stane ? Energie půjdou nahoru a ti co tu energii na nabíjení aut potřebují, tak jim nezbude nic jiného než ji používat za ranec peněz. Dálniční známky ? to bude to samé, až se zjistí, kolik státu utíká peněz za dálniční známky, tak je za čas budou platit i oni, co mají elektromobily. Podívejte se na auta s CNG. Vždyť je to ekologie.........a ejhle, cena šla nahoru na 28 kč za kilo cng.......
Avatar - Barrichello
8. 1. 2020 20:59
Re: Pokrytectví?
Ani v jednom bodě si nebyl schopen odpovědět na to co jsem napsal.

Jen tu šermuješ že plácám bludy, bohužel bludy plácáš ty a tvoji neomarxističtí zelený přitakávači, což je spolek pokrytců kejhající, že jim za poletem nečoudí komín a někdo nim dotuje elektriku, ale že ty komíny čudí jiným a těžba surovin a výstavba jejich nesmyslů zatěžuje planetu jinde jim nevadí.

Hlavně že já nemam smrad. Ubohý, strašně ubohý