Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Éra motorů Hellcat se blíží ke konci, Charger a Challenger s nimi skončí v roce 2023

Ondřej Mára
Diskuze (34)

Šéf automobilky Dodge potvrdil, že úchvatné motory Hellcat a jimi osazené modely skončí již v roce 2023.

Všichni dobře víme, že nic netrvá věčně, což platí také pro motory Hellcat a jimi osazované modely Dodge Charger a Challenger. Původně se přitom očekávalo, že jejich konec nastane až v roce 2024, šéf automobilky však nyní předpověď zkrátil již na rok 2023.

Na koupi Hellcatu zbývají už jen dva roky, pak bude historií,“ uvedl Tim Kuniskis, šéf automobilky, v rozhovoru pro Motor Authority během autosalonu Los Angeles Auto Show. Motory by podle jeho slov měly zůstat na trhu zhruba do konce roku 2023 a jejich konec souvisí s pokutami, které si vysloužily benzín chlemtající modely Charger a Challenger SRT Hellcat.

Video se připravuje ...

Motory Hellcat přitom nejsou tím jediným, čeho se automobilka během dvou až tří let zbaví. Podle zprávy MotorTrend totiž krátce po konci motorů Hellcat skončí také modely Charger a Challenger, které by měly nahradit „nové modely na nové platformě“. „Auta, která známe nyní, zmizí z produkce s příchodem roku 2024,“ měl uvést Kuniskis.

Zatím není zřejmé, zda si moderní nástupci amerických ikon ponechají stará jména, automobilka ovšem slibuje řadu novinek v rámci tzv. „Never Lift“ strategie. Její součástí se ostatně stalo i první poodhalení čistě elektrického muscle car, jehož oficiální premiéra by měla nastat zhruba do půl roku. Zřejmě přitom půjde o koncept, který nastíní budoucnost značky po roce 2024.

Pokud se zaměříme na bližší budoucnost, pak automobilku Dodge čeká představení historicky prvního plug-in hybridu, k čemuž by mělo dojít v příštím roce. Původně se přitom spekulovalo, že půjde o SUV Dodge Durango, tyto spekulace však byly vyvráceny a Durango zřejmě skončí společně s Chargerem a Challengerem v roce 2024.

Novým plug-in hybridem se zřejmě stane kompaktní SUV, které by mohlo mít blízko k očekávané Alfě Romeo Tonale. Ostatně obě automobilky mohou sdílet technologie v rámci společnosti Stellantis. Kromě plug-in hybridu ale Dodge chystá ještě jedno překvapení.

Kuniskis měl pro MotorTrend uvést, že Dodge ke konci roku představí velmi významný model. K němu zatím nemáme žádné bližší informace, podle všeho ale bude pro automobilu Dodge opravdu velmi důležitý. Kromě toho pak Dodge slibuje na další roky různé speciální edice modelů Charger a Challenger, které jistě přitáhnou další nadšené zájemce o pořádnou V8.

Ondřej Mára
Diskuze (34)

Doporučujeme

25. 11. 2021 07:02
Re: kup
Já nepopírám, že se to neplatí, ale nemá to (podle toho jak tomu rozumím) nic společného s tzv. emisními pokutami. Daně za nákup auta s velkým, rozežraným, silným .... motorem jsou ve více státech a byly zavedeny (stejně jako tahle Gas Guzzler tax) ještě předtím, než se začalo o nějaké závadnosti CO2 mluvit.
Avatar - curwasportiva
24. 11. 2021 20:26
Re: kup
Hellcat redeye $1700….
Avatar - curwasportiva
24. 11. 2021 20:23
Re: kup
Tak to se omlouvam, mas pravdu, to jsem nevedel. :yes:
Avatar - curwasportiva
24. 11. 2021 20:23
Re: kup
Tak to se omlouvam, mas pravdu, to jsem nevedel. :yes:
Avatar - curwasportiva
24. 11. 2021 20:15
Re: kup
Ukaz me kde se plati prosimte…