Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Essen 2006: Hartge Z30 Biturbo

Roman Daněk
Diskuze (3)
Komu nesedí vysokootáčkový motor v BMW Z4 M, ale jinak je z toho sortovního kupé nadšen, může hledat řešení u ladičské společnosti Hartge. Tuner totiž nabízí zákazníkům verzi BMW Z4 3.0i Coupé s dvojicí turbodmychadel.

Hartge se na tuningové autoshow v Essenu prezentovalo modelem H50, kde kupé trojkové řady dostalo špičkový desetiválec z M5/M6. Dalším vozem, které je možné vidět na stánku tunera, je upravené Z4 kupé.

Sporťák s označením Z30 už dopředu předesílá, že pod kapotou řadový šestiválec o objemu 3,0 l. Hartge k pohonné jednotce přidal dvojici turbodmychadel, mezichladiče plnícího vzduchu, lepší sání, nový výfukový systém a přeprogramoval řídící jednotku. Výsledný výkon je slušných 280 kW (380 k) a maximální točivý moment 450 Nm má řidič pod planovým pedálem už v 1 500 otáčkách. S vyladěnou převodovkou a přeplňovaným motorem zrychlí Z30 z 0 km/h na 100 km/h za 4,8 s a nejvyšší rychlost je 285 km/h.

Dobré brzdy patří neodmyslitelně ke každému sportovnímu kupé, proto Hartge osadilo přední nápravu kotouči o průměru 380 mm a 324 mm vzadu. O dobrou trakci a adhezi se starají 20palcová kola z lehkých slitin s pneumatikami o rozměrech 245/30 ZR20 vpředu a 295/25 ZR20 na zadní ose. Nové nastavení podvozku, tužší tlumiče a snížení světlé výšky vozu o 30 mm má ve výsledku přinést lepší jízdní vlastnosti vozu.

Exteriér vozu se moc nezměnil, jen na masce se objevil modifikovaný přední nárazník s integrovaným spoilerem a na zádi jsou nové výfukové koncovky. V interiéru si můžete nechat namontovat sportovní tříramenný volant a doplňky obložení z hliníku či karbonu. Po odstranění elektronického omezovače rychlosti Hartge automaticky vymění i tachometr, kde ten nový bude mít cejchování až do 300 km/h.

Roman Daněk
Diskuze (3)