Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Euro NCAP 2019: Opel Corsa – Téměř dokonalá ochrana posádky, ale i tak jen čtyři hvězdy

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)

Opel Corsa ve své šesté generaci nedosáhl v testech organizace Euro NCAP na pět hvězd. Za jednou chybějící hvězdou v celkovém hodnocení stojí systém automatického nouzového brzdění.

Opel Corsa patří k tradičním účastníkům testů organizace Euro NCAP. Poprvé se ji účastnil již v roce 1997 a tehdy získal jen dvě hvězdy za ochranu dospělých cestujících a jednu za ochranu chodců. V roce 2000 získal tři a dvě ve stejných kategoriích, zatímco v roce 2002 to byly čtyři a jedna hvězda. Rok 2006 přinesl pro modelovou řadu Corsa prozatím jediné pětihvězdičkové hodnocení, protože v roce 2014 a i letos si musí tento zástupce značky Opel vystačit se čtyřmi hvězdami.

Předmětem testu byl Opel Corsa 1.2 Edition s pětidvéřovou karoserií a pohotovostní hmotností 1055 kg.

Bezpečnostní výbava testovaného exempláře obsahovala tříbodové bezpečnostní pásy s předepínačem a omezovačem síly na všech sedadlech, čelní, boční a hlavové airbagy, připomínání nezapnutého bezpečnostního pásu pro všechna sedadla, systém automatického nouzového brzdění, omezovač rychlosti a systém sledování jízdních pruhů.

Ochrana dospělých

Prostor pro cestující zůstal během čelního nárazu 40 procenty přídě stabilní. Ochrana řidiče byla dobrá a dostačující. Ochrana spolujezdce na přední sedadle byla dobrá.

Při čelním nárazu celou přídí vozu byla ochrana vyhodnocena jako dostačující u hrudníku řidiče i spolujezdce na zadním sedadle, zatímco u ostatních sledovaných částí jejich těl byla dobrá.

Euro NCAP 2019: Opel Corsa Euro NCAP 2019: Opel Corsa

Při bočním nárazu byla ochrana všech částí těla i hlavy řidiče dobrá a Opel Corsa získal maximum bodů. V případě nárazu bokem na sloup byla ochrana hrudníku řidiče vyhodnocena jako dostačující.

Euro NCAP 2019: Kategorie 1 - Ochrana dospělých 
Test Čelní - deformace Čelní - celá šíře Boční Whiplash AEB city Celkem
Jednotky body body body body body body %
Ochrana dospělých 7,7 7,6 15,5 1,1 0 31,9 84%

Ochrana dětí

Při čelním nárazu 40 procenty přídě i při bočním nárazovém testu byla ochrana obou figurín dětských cestujících dobrá a Opel Corsa za tyto dva testy získal maximum bodů.

Euro NCAP 2019: Kategorie 2 - Ochrana dětí 
Test Čelní náraz Boční náraz Bezpečnostní výbava Upevnění Celkem
Jednotky body body body body body %
Ochrana dětí 16 8 7 11,5 42,5 86%

Ochrana chodců

Kapota motoru poskytuje v případě srážky s chodcem dobrou, dostačující a mezní ochranu. Tradičně problematickou oblast představuje okolí A sloupků, které je hodnoceno jako nedostatečné.  

Pánev i nohy chodce jsou při čelním střetu chráněny dobře v celé šířce vozu.

Euro NCAP 2019: Kategorie 3 - Ochrana chodců 
Test Hlava Pánev Nohy AEB Celkem
Jednotky body body body body body %
Ochrana chodců 16,4 6 6 3,7 32,1 66%

Asistenční systémy

Opel Corsa má ve své výbavě systém automatického nouzového brzdění, který byl v rychlostech typických pro městský i dálniční provoz schopen zabránit nehodě nebo snížit rychlost a zmenšit tím následky kolize.

Euro NCAP 2019: Kategorie 4 - Asistenční systémy 
  Omezovač rychl. Připomínač pásů Jízdní pruhy AEB Interurban Celkem
  body body body body body %
Asistenční systémy 2,5 2,5 2,3 1,7 9,0 69%

Celkový výsledek: Čtyři hvězdy

Opel Corsa v testech Euro NCAP předvedl dobrou ochranu dospělých a především dětských cestujících, ale nedosáhl na plný počet pěti hvězd díky hodnocení systému automatického nouzového brzdění v rámci kategorie Ochrana chodců, kdy je sice schopen reagovat na pomalejší chodce a zabránit srážce s nimi nebo výrazně zmírnit rychlost vozu, ale nereaguje správně na rychlejší cyklisty. 

Euro NCAP 2019 - Rekapitulace výsledků
Kategorie 1 2 3 4 Celkem
Název Ochrana dospělých Ochrana dětí Ochrana chodců Asist. syst. Vážený průměr
Jednotky body % body % body % body % %
Výsledky 32 84% 42,5 86% 32 66% 9,0 69% 78%
Počet hvězd * * * *

Video se připravuje ...

Zdroj: Euro NCAP

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - twistedTSD
14. 11. 2019 16:03
Re: Corsa...nebo Peugeot?
To je zvláštní teorie vzhledem k tomu, že Fiat posledně dostal hvězdu snad jednu a teď pro jistotu neprodává nic.
Avatar - freedom-fries
14. 11. 2019 08:27
Re: Corsa...nebo Peugeot?
Tady si asi někdo nepřečetl ten článek celý... Všechna malá auta jsou nyní daleko více tuhá a k bezpenosti posádky přináší body k dobru i větší šířka aut. Dnešní auta segmentu B dají v kabině na předních sedadlech stejný prostor jako vozy kategorie D z přelomu tisíciletí. Boční bagy v základu, v naprosté většině i na oknech pro pasažéry v zádu. Auta jsou prostě mnohem lepší než dřív a u těch malých to platí dvojnásob! Nějaké hvězdičky z NCAPu - to je ta největší komedie. Hlavní je podávat se na to, jak dopadly figuríny při nárazech, na to grafické znázornění. Zbytek nesmyslů (body za asistenty, upozornění na zapnutý pás, bezpenost chodců) mě vážně nezajímá.
Avatar - xxc
14. 11. 2019 05:48
Re: Corsa...nebo Peugeot?
Rozdiel je len v asistentoch, tam stratili body. Aj tak asistenty nikto nema rad, tak ludia maju na vyber, bud si kupia auto, co ubrzdi (208 a pod), alebo co neurzdi (corsu) :-)
Avatar - Jaros71
14. 11. 2019 02:17
Corsa...nebo Peugeot?
Pod frantíky už to není ta kvalitní Corsa..

2006 5* ! Taky auto udělali s někým kdo malé auta umí..s Fiatem :-)

Navíc design Fiatu Grande Punto i Corsy 2006 byl skvělý.

Bohužel pro nynější Opel je základ v 208 a to je horší auto. :no: