Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Euro NCAP 2019: Škoda Kamiq – Pět hvězd pro zvýšeného sourozence Scaly

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Škoda Kamiq se vydává v testech organizace Euro NCAP ve stopách modelu Scala, ale nepodařilo se jí překonat jeho hodnocení a připravit jej o pozici vozu s doposud nejlepším hodnocením v rámci testovaných vozů své značky. 

 

Škoda Kamiq je již osmnáctým zástupcem mladoboleslavské značky v testech organizace Euro NCAP a v pořadí jejím již třináctým vozem s pětihvězdičkovým hodnocením. První vozem s pěti hvězdami byl v roce 2006 model Roomster a od roku 2008 nebylo automobilům značky Škoda uděleno jiné než pětihvězdičkové hodnocení.

Video se připravuje ...

Předmětem testu byla Škoda Kamiq 1.0 TSI Ambition s pětidvéřovou karoserií a pohotovostní hmotností 1156 kg.

Bezpečnostní výbava testovaného exempláře obsahovala tříbodové bezpečnostní pásy s předepínačem a omezovačem síly na všech sedadlech, čelní, boční a hlavové airbagy, připomínání nezapnutého bezpečnostního pásu pro všechna sedadla, systém automatického nouzového brzdění, omezovač rychlosti a systém sledování jízdních pruhů.

Ochrana dospělých

Prostor pro cestující zůstal během čelního nárazu 40 procenty přídě stabilní. Ochrana řidiče byla v případě jeho holenní a hrudníku dostačující a u ostatních částí těla dobrá. Ochrana spolujezdce na předním sedadle byla dobrá a dostačující.

Euro NCAP 2019: Škoda Kamiq Euro NCAP 2019: Škoda Kamiq

Při čelním nárazu celou přídí vozu byla ochrana vyhodnocena jako dostačující u hrudníku řidiče i spolujezdce na zadním sedadle, zatímco u ostatních sledovaných částí jejich těl byla dobrá.

Při bočním nárazu i při nárazu bokem na sloup byla ochrana řidiče dobrá a Škoda Kamiq v těchto testech získala maximální počet bodů.

Euro NCAP 2019: Kategorie 1 - Ochrana dospělých 
Test Čelní - deformace Čelní - celá šíře Boční Whiplash AEB city Celkem      
Jednotky body body body body body body %      
Ochrana dospělých 7,2 7,9 16 1,6 4 36,7 96%      

Ochrana dětí

Při čelním nárazu 40 procenty přídě byla ochrana figuríny šestiletého dítěte dobrá s výjimkou krku, kde byla hodnocena jako dostačující. V případě figuríny desetiletého dítěte byla ochrana krku hodnocena jako mezní. Při bočním nárazovém testu byla ochrana obou figurín dětských cestujících dobrá.

Euro NCAP 2019: Kategorie 2 - Ochrana dětí 
Test Čelní náraz Boční náraz Bezpečnostní výbava Upevnění Celkem
Jednotky body body body body body %
Ochrana dětí 14,9 8 7 12 41,9 85%

Ochrana chodců

Kapota motoru poskytuje v případě srážky s chodcem dobrou ochranu ve své středu a dostačující po svém obvodu. Tradičně problematickou oblast představuje okolí A sloupků, které je hodnoceno jako nedostatečné.  

V případě ochrany pánve chodců uvádí Euro NCAP, že byla dobrá s výjimkou rohů karoserie, kde byla nedostačující, zatímco nárazník poskytuje nohám chodců dobrou ochranu v celé své šířce.

Euro NCAP 2019: Kategorie 3 - Ochrana chodců 
Test Hlava Pánev Nohy AEB Celkem
Jednotky body body body body body %
Ochrana chodců 18,1 3,2 6 11,1 38,4 80%

Asistenční systémy

Škoda Kamiq má ve své výbavě systém automatického nouzového brzdění, který v rychlostech typických pro městský i dálniční provoz fungoval a rozpoznával cyklisty i chodce. Ve většině zkoušených situací byl schopen zabránit nehodě nebo snížit rychlost a zmenšit tím následky kolize.

Euro NCAP 2019: Kategorie 4 - Asistenční systémy 
- Omezovač rychl. Připomínač pásů Jízdní pruhy AEB Interurban Celkem
- body body body body body %
Asistenční systémy 1,3 2,5 3,5 2,7 10,0 76%

Celkový výsledek: Pět hvězd

Škoda Kamiq dosáhla v testech Euro NCAP na plný počet hvězd bez výraznějších nedostatků, ale má jistý prostor pro zlepšení v oblasti ochrany chodců.  

Euro NCAP 2019 - Rekapitulace výsledků
Kategorie 1 2 3 4 Celkem
Název Ochrana dospělých Ochrana dětí Ochrana chodců Asist. syst. Vážený průměr
Jednotky body % body % body % body % %
Výsledky 37 96% 41,9 85% 38 80% 10,0 76% 87%
Počet hvězd *****

Zdroj: Euro NCAP

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme