Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Facelift Toyoty GT86: Úpravami projde vše!

Ondřej Chamilla
Diskuze (3)
Šéfinženýr Toyoty GT86 Tetsuya Tada se rozvyprávěl o faceliftu, který se nyní pro vůz chystá. Podle jeho slov se změní vše, od vzhledu po nastavení podvozku a naladění motoru.

ToyotaGT 86 a její sourozenec v podobě Subaru BRZ jsou našimi oblíbenými dostupnými sportovními vozy. Zábavná zadokolka však není bez chyby, zejména průběh výkonu a točivého momentu atmosférického čtyřválce nás zklamala, vůz postrádá sílu ve středních otáčkách. To by se však s faceliftem mohlo změnit.

Tetsuya Tada, šéfinženýr projektu GT 86, řekl, že úpravami projde celý vůz. To znamená, že se dočkáme nejen doladěného vzhledu, ale rovněž nově nastaveného podvozku a hlavně přeladěného motoru. Ten by měl poskytovat více výkonu s lepším průběhem. Vůz by rovněž mohl dostat karbonovou střechu, která dále sníží hmotnost.

Tada rovněž vyloučil použití přeplňovaného motoru, zejména kvůli budoucím tlakům na nízké emise. Není ale vyloučena možnost použití elektrického dmychadla, to však až u příští generace automobilu, která má mít menší, točivější agregát. Podobně i Subaru BRZ ve výkonné variantě STI by mohlo použít elektrické přeplňování.

Ondřej Chamilla
Diskuze (3)
Avatar - EauRouge25
2. 11. 2015 16:43
Re: Dobré správy
Nástupce GT86 určitě bude. Tentokrát už ale bez přispění Subaru. Mluví se o použití platformy Mazdy MX5 na který bude postavená jak budoucí GT86, tak i menší sporťák ála koncept S-FR z letošního Tokia. Prý je to kvůli tomu, že Toyota chce v budoucnu používat svoje řadový motory a to by úplně nešlo dohromady spolu s boxerama od Subaru. Nicméně, aspoň budou dál žít malý zadokolky, ač to skoro všechno budou miaty, ale to vůbec nevadí - naopak.
Avatar - EauRouge25
2. 11. 2015 16:32
Špionážní fotky
Na fóru pro GT86/BRZ/FRS ft86.com, jsou už nějaký pátek i špionážní fotky. Takhle od oka lze vidět jiný zadní křídlo, upravený přední nárazník s malým "knírkem" a bez "kusadel", trochu jinou architekturu zadních světel a pár dalších drobností.

[odkaz]
Avatar - iudex
2. 11. 2015 15:18
Dobré správy
Tak to sú samé dobré správy. Jednak že Toyota a Subaru reagujú na výhrady k priebehu výkonu/krútiaku a motor upravia a drobné zvýšenie výkonu poteší tiež.
Pozitívne je aj to, že o budúcom modeli sa hovorí ako o istej veci, boli tu nie dávno pochybnosti, či vôbec Toyobaru spraví nástupcu. Zaujímavo tiež znie zmienka o elektrickom turbe (dúchadle, kompresore, whatever, nech ma inžinier AudiRS6 opraví), o takejto progresívnej technike Audi ešte len uvažuje a aj to spočiatku do najdrahších modelov; ak by s tým prišlo ľudové Toyobaru, to by si imidžovo dosť pomohli.