Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari 250 GTO trhlo aukční rekord. Částka přitom může být zklamáním

Ondřej Šámal
Diskuze (0)

V rámci veřejné aukce se ještě dosud nikdy neprodal dražší vůz (pokud tedy nezapočítáváme inflaci). Novým držitelem světového rekordu je nádherné Ferrari 250 GTO, za které nový majitel zaplatí 51,7 milionů dolarů, tedy téměř 1,2 miliardy. Odhady přitom hovořily o ještě výrazně vyšší částce.

Ferrari z padesátých a šedesátých let patří k tomu nejvíce exkluzivnímu zboží mezi automobily. A jakmile jde o model 250 GTO, máte jistotu, že majitele změní za částky v řádu desítek milionů dolarů. Ostatně dosud nejdražším vydraženým automobilem byl právě tenhle ikonický italský sporťák. V roce 2018 za něj nějaký šťastlivec vysázel 48.405.000 dolarů (tehdy 1,75 miliardy korun).

Od dalšího kusu v podobě Ferrari 330 LM, jež ještě v šedesátých letech prodělalo přestavbu na civilní 250 GTO, se čekalo, že tuhle částku výrazně překoná. Dokonce se hovořilo o tom, že by mohla padnout hranice 60 milionů dolarů, tedy téměř 1,4 miliardy českých korun. Potenciál auta byl obrovský. Jednalo se totiž o jediný takový vůz první série, který používal tovární tým Scuderia Ferrari. Ostatní soutěžní speciály totiž mířily do soukromých rukou.

Červené ferrari má navíc zajímavou závodní historii včetně vítězství na Nürburgringu v rámci své třídy v roce 1962. V témže roce se vůz postavil na start 24hodinovky v Le Mans, který však kvůli problémům s přehřátím nedokončil. Také proto se očekával lítý aukční boj.

Přesto výsledná částka 51,7 milionů dolarů (47 milionů dolarů plus desetiprocentní aukční provize ) možná nevzbudí takovou senzaci. Ano, ferrari se i tak stalo nejdražším autem v historii, které změnilo majitele ve veřejné aukci, jak jsem zmínil výše, očekávala se ještě vyšší částka.

Video se připravuje ...

Historické zhodnocení tohoto vozu i tak ovšem dosahuje vesmírných výšin. V roce 1964 bylo totiž toto Ferrari 250 GT prodáno za ekvivalent tehdejších šesti tisíc dolarů, což v dnešních cenách představuje zhruba 61.000 dolarů (1,4 milionu korun). Za šedesát let existence tudíž sportovní kupé z Maranella získalo na hodnotě téměř o 85.000 procent. Takový nárůst je u komodit, akcií nebo nemovitostí přitom téměř vyloučený.

Ondřej Šámal
Diskuze (0)

Doporučujeme