Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari Design Contest: Nejlepší Ferrari budoucnosti navrhli korejští studenti

David Bureš
Diskuze (2)
Nejlepší budoucí Ferrari se jmenuje Eternità.

Studenti jihokorejské univerzity Hongik v Soulu vyhráli letošní ročník designérské soutěže Ferrari World Design Contest. Nejlepší Ferrari budoucnosti navrhlo trio studentů, Kim Cheong Ju, Ahn Dre a Lee Sahngseok, kteří porazili 50 soutěžních týmů z těch nejprestižnějších světových univerzit. Žádná z českých vysokých škol se soutěže nezúčastnila.

Nejlepší koncept se jmenuje Eternità (italsky věčnost) a je futuristickým roadsterem, který ze všech nejlépe interpretoval design Ferrari. Pravověrný automobil z maranellské továrny má nejen extrémně vypadat, ale má také používat výjimečné materiály a skvělou techniku.

Ceny vítězům předali šéf Ferrari, Luca di Montezemolo, generální ředitel automobilky Amedeo Felisa, Paolo Pininfarina, nejvyšší představitel slavné stejnojmenné karosárny, a Flavio Manzoni, šéf divize Ferrari Styling Centre, která celou stylistickou soutěž organizovala.

Šéf maranellské automobilky prohlásil, že účastníci soutěže automobilce poslali novátorské nápady, ze kterých je patrné nadšení a odhodlání jejich tvůrců. “Jsem si jist, že některé z těchto návrhů by se mohly objevit v budoucích vozech Ferrari,“ dodal di Montezemolo.

Druzí skončili studenti z turínské IED se studií Xezri, třetí byla britsko-čínská dvojice Henry Cloke a Qi Haitao z londýnské Royal College of Art.

Vedle vyhlášení vítězů byly uděleny i speciální ceny. Předali je Amedeo Felisa a Brenda Discherová z firmy Autodesk software, která byla technickým partnerem soutěže. Ocenění Autodesk Design obdrželi celkoví vítězové ze Soulu, kteří si během tvoření designu nejlépe poradili s prací v grafickém programu Autodesk Alias. Titul Nejneočekávanější technické řešení získali studenti z čínské univerzity Jiangnan, kteří navrhli koncept The Drake.

V zadání letošního ročníku bylo snížení spotřeby paliva, proto většina z navržených aut využila hybridní pohon. Dále měli mladí designéři navrhnout takový vůz, který řidiči poskytne skvělé jízdní zážitky díky své nízké váze.

Autoři navrhli budoucí supersport Ferrari nejdříve dvourozměrně. Ti, co postoupili do druhého kola soutěže, následně svůj návrh pomocí programu Autodesk Alias zpracovali do trojrozměrné podoby.

Vedle toho museli tvůrci postavit i zmenšený model v měřítku 1:4. Během zpracování tohoto modelu se měli autoři zaměřit na kvalitní zpracování jeho detailů a interiéru, aniž by byla ohrožena funkčnost auta. Většina návrhů místo geometrických tvarů použila organické linie.

Se začínajícími studenty prestižních univerzit spolupracuje i konkurenční Lamborghini. Před několika lety zadalo studentům designu na univerzitě v Milánu úkol, ve kterém měli navrhnout moderní čtyřdveřové Lamborghini, jakéhosi nástupce modelu Espada. Není náhodou, že krátce na to, v roce 2008, automobilka ze Sant‘ Agaty postavila čtyřdveřový koncept Estoque.

David Bureš
Diskuze (2)
Avatar - Pekelná Micinka
22. 7. 2011 14:02
Re: Ach nee
Prohlédni si tuhle fotku [odkaz] Ten čumák má tu správnou esenci Ferrari. Za mě tedy určitě :yes:
22. 7. 2011 09:43
Ach nee
Doufám, že se nebudou tímto návrhem dál řídit při vytváření nového Ferrari. To je hnus velebnosti 8-s