Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari F12 TRS: Unikátní speciál je hold slavnému modelu 250 Testa Rossa (+video)

David Bureš
Diskuze (4)
Speciální Ferrari je postaveno na základech dvanáctiválcového modelu F12berlinetta. Proti němu novinka postrádá střechu.

Ferrari v posledních letech tak jako kdysi opět nabízí jednokusové speciály svých automobilů. Nejnovější takovou kreací je vůz nazvaný F12 TRS. Ten se světu poprvé představil na Sicílii, na akci Cavalcade určené pro klienty značky Ferrari.

Automobil by postaven na přání nejmenovaného klienta značky. Pod křivkami vozu je podepsán viceprezident designu ve Ferrari Flavio Manzoni se svým týmem. Hlavní inspirací pro tento projekt byl model 250 Testa Rossa z roku 1957, na který ostatně odkazuje i název auta.

Tvary F12 TRS jsou velice agresivní. Příď je ostře tvarovaná, zajímavým detailem kapoty je okno, pomocí nějž je vidět motor s rudě lakovanou hlavou válců. Tak jako výchozí F12berlinetta i F12 TRS disponuje otvory v kapotě usměrňujícími vzduch do boku karoserie. Toto řešení se jmenuje aerobridge a pomáhá zvýšit přítlak.

Zadní partie dále rozvíjejí tvary písmena T z původního auta. Od kabiny až do zádě vede centrální tunel mezi „boulemi“ za hlavovými opěrkami sedadel. Použitý červený lak se inspiroval slavným odstínem Rosso Corsa, na karoserii a části interiéru je nanesen v několika vrstvách.

Dovnitř se vejde pouze pilot se svým spolujezdcem. Kabina je jednoduchá, nachází se tu jen to nejnutnější pro co nejsportovnější zážitek. Uvnitř zcela chybí schránka před spolujezdcem, středové otvory ventilace, koberečky nebo rádio. Co se týče materiálů, použity zde byly alcantara, kůže a matně černý karbon.

Jako technický základ auta slouží model F12berlinetta. To znamená, že pod kapotou pracuje atmosférický vidlicový dvanáctiválec o objemu 6262 cm3, který je tak jako ve výchozím vozu naladěn na výkon 544 kW (740 koní) a točivý moment 690 N.m. Spekulace o použití hybridního systému z LaFerrari automobilka nepotvrdila.

F12 TRS díky silnému dvanáctiválci pod kapotou zvládne zrychlit z 0-100 km/h za 3,1 sekundy, na dvoustovce je za 8,1 sekundy.

Model F12 TRS vznikl díky divizi Ferrari Special Projects, která navrhuje speciální vozy pro ty nejlepší klienty značky. Stavba automobilu podle osobního přání zákazníka však znamená i vysokou cenu takové kreace, F12 TRS údajně stálo svého vlastníka 4,2 milionu dolarů (bezmála 85 milionů korun).

David Bureš
Diskuze (4)
23. 6. 2014 19:10
Re: Zatmavené čelní sklo...
Pokud je to z výroby a to auto získalo homologaci platnou ve státě, kde je registrované, tak to není problém. Dodatečné úpravy jsou problém.
23. 6. 2014 16:18
Re: Zatmavené čelní sklo...
No, tak pokud se podivas na ruzny videa, tak tenhle je svetla vyjimka a s timhle skvostem i jezdi (dokonce i v noci) :-)
23. 6. 2014 15:28
Re: Zatmavené čelní sklo...
Tyhle auta někdy nedostávají ani homologaci na silnice a dost pochybuju, že se na ně vyjma focení někdy vůbec dostanou, takže bych to neřešil... :-)
23. 6. 2014 12:18
Zatmavené čelní sklo...
... trošku se divím, jak to s touhle úpravou může projít technickou kontrolou :-)))