Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari LaFerrari Spider odhaleno díky zmenšenému modelu

Jan Mička
Diskuze (0)
Ferrari otevřenou verzi hypersportu LaFerrari ještě oficiálně neodhalilo, na světě už je ale zmenšený model v měřítku 1:43.

LaFerrari je jeden velký prodejní trhák. Po všech 499 vyrobených kusech se jenom zaprášilo, nicméně i přes pořádnou „kontrolu" zákazníků se automobilka bohužel nevyhnula překupníkům. Na začátku roku 2014 a loni v červenci byly na internetu k nalezení hned dva exempláře na prodej, přičemž jejich cena se s původně stanovenou (1,3 milionu eur) nedala vůbec srovnávat. Za první kousek chtěla německá společnost SEMCO 2.380.000 eur (tehdy asi 65,5 milionu korun), druhý v přepočtu vycházel na více než 120 milionů korun.

Dlouho se spekulovalo o tom, že automobilka z Maranella vyrobí také omezenou sérii otevřené verze Spider, což zatím stále není oficiálně potvrzeno, ale vážení zákazníci, mezi nimiž je například i britský televizní kuchař Gordon Ramsay, už vůz viděli. Stalo se tak v březnu letošního roku, přičemž výrobce dokonce poslal majitelům (vůz je už pravděpodobně vyprodaný) speciální schránku s klíčkem od zapalování a zapečetěnou obálku. Nyní už šťastlivci musejí pouze počkat na dodání.

Vůz ještě nebyl oficiálně odhalen, designové šílenosti ale snad nikdo neočekával. Vypovídá o tom ostatně malý modýlek v měřítku 1:43, jehož snímky vidíte v galerii. Odnímatelnou střechu budete muset nechat doma, bez ní ale auto vypadá naprosto božsky. V dnešní době už zejména u super a hypersportovních automobilů nedochází v souvislosti s přestavbou na otevřenou variantu k výraznému nárůstu hmotnosti nebo zhoršení jízdní dynamiky, skutečné vozy by tedy mohly zrychlit z 0-100 km/h za méně než tři sekundy a zvládnou překonat rychlost 350 km/h.

To všechno hlavně díky hybridnímu ústrojí v čele s atmosférickým dvanáctiválcem o objemu 6,3, který je doplněn elektromotorem. Nejde o fullhybrid jako v případě McLarenu P1 – elektromotor pouze poskytuje svou sílu, která je započítaná do konečných 963 koní výkonu. Otevřených verzí LaFerrari by mohlo vzniknout okolo 150 kusů, přičemž cena každého z nich by se odhaduje na 3,5 milionů eur. Jsou to ale zatím jenom spekulace.

Jan Mička
Diskuze (0)