Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari nabízí pohled na speciální verzi modelu 812. Láká na agresivní vzhled a 830 koní

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Ferrari nabízí první pohled na ostřejší verzi modelu 812 Superfast. A zveřejněné parametry vypadají opravdu zajímavě.

Zatím jde opravdu o první pohled, kompletní odhalení novinky je v plánu až 5. května. Automobilka dokonce ještě neprozradila jméno - pokud se ovšem ostrá 812 opravdu nebude jmenovat "Versione Speciale", tedy "zvláštní verze".

Nové provedení vypadá výrazně agresivněji než standardní 812, dostalo totiž výraznější aerodynamické prvky. Zajímavý je hlavně pohled zezadu, který odhalí masivní difuzor s netradičními koncovkami výfuku, dále velké otvory v nárazníku a hliníkový panel místo zadního okna.

O pohon se stejně jako v případě 812 Superfast stará vidlicový dvanáctiválec, v případě speciální verze ovšem upravený. Objem 6,5 litru zřejmě zůstane, výkon ovšem vzrostl z 800 koní (588 kW) na 830 koní (610 kW). Díky tomu jde o nejvýkonnější spalovací motor (hybridní pohony se tedy nepočítají), jaký se kdy v silničním Ferrari dosud objevil.

Italská automobilka se chlubí ještě schopností V12 točit až 9500 otáček za minutu, což je další prvenství v historii značky.

Hodnotu maximálního točivého momentu zatím neznáme, ale jistě bude o něco vyšší než u 812 Superfast, která dává až 718 N.m v 7000 min-1. A speciální verze bude také určitě rychlejší, přitom už výchozí model zvládne sprint z nuly na sto za 2,9 sekundy, na 200 km/h za 7,9 sekundy a rozjede se až na 340 km/h.

Ferrari v souvislosti s novým provedením zmiňuje nižší hmotnost, natáčení zadních kol nebo novou verzi systému Slide Slip Control, což je v podstatě speciální jízdní režim umožňující jízdu v řízeném a autem kontrolovaném smyku.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme