Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari se inspirovalo u Lamborghini. Nové J50 je velice futuristický speciál

David Bureš
Diskuze (1)
Lamborghini se od dob Countache snaží o futuristický design hledící vždy dopředu. Nyní se tímto stylem inspiroval i jeho úhlavní rival z Maranella.

V posledních týdnech internetem koluje stále více zpráv, že Ferrari chystá nový základní model ve stylu někdejšího Dina. A uprostřed tohoto roje Ferrari představuje model J50, což by těmto spekulacím mohlo nahrávat. Jenže Ferrari J50 novým Dinem není.

Z fotografií by se možná mohlo zdát, že tohle je nový základní model, jenže tohle dílo se řadí na opačný konec maranellského portfolia. J50 postavila divize Ferrari Special Projects zabývající se těmi nejexkluzivnějšími díly stavěnými na speciální objednávku. V tomto případě vůz však nevznikl pro speciálního klienta, ale pro japonské zastoupení značky. Slaví totiž 50 let působení Ferrari na japonském trhu, na což odkazuje i jeho název.

Právě s ohledem na cílovou destinaci aut dostalo nové ferrari opravdu futuristický design hodící se do mrakodrapové scenérie japonských ostrovů. Zároveň je ale řešení otevřené karoserie připomínkou minulosti, inspirovalo se „barchettami“ z padesátých let.

Podle samotných designérů jsou tvary auta velice osobité, po čemž klientela značky touží. Jak je ale u Ferrari zvykem, nemyslelo se jen na tvar, ale také na funkci. Z toho důvodu se chladiče posunuly blíže k sobě, stejně tak tvar čelního reagoval na snahu o co nejlepší proudění vzduchu.

Jestliže z vnějších futuristických tvarů by jeden vůbec nehádal, že základ poskytlo sériové Ferrari 488 Spider, uvnitř už to znát je. A znatelné je to také v motorovém prostoru, v útrobách totiž pracuje 3,9litrový osmiválec o výkonu 690 koní (508 kW).

Ferrari J50 se světu poprvé představí na speciální akci v tokijském Národním centru umění. Vznikne jen v 10 exemplářích, přičemž každý z nich bude uzpůsoben svému majiteli. První prezentovaný kousek je vyveden v červeném odstínu nanášeném ve třech vrstvách, který doplňuje černý interiér ozdobený červenými detaily, jež je čalouněný kůží a alcantarou.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - Egi
13. 12. 2016 14:59
488
,,Jestliže z vnějších futuristických tvarů by jeden vůbec nehádal, že základ poskytlo sériové Ferrari 488 Spider..." cože? Mě přesně tohle napadlo při prvním pohledu na auto. Říkám si: ,,Jé hele, předělali 488. A docela jí to sluší." mě se totiž 488 zas tak moc nelíbí, ale to je otázka subjektivního vnímání