Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari SP12 EC: Speciál pro Erica Claptona

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Ferrari konečně oficiálně odhalilo další speciál postavený v jediném exempláři. Je určen pro slavného kytaristu Erica Claptona.

Oficiální fotografie a informace zveřejnil firemní magazín. Auto dostalo název SP12 EC. Co znamenají zkratky SP a EC, asi není třeba vysvětlovat. V útrobách ovšem nehřmí dvanáctiválec, technika totiž pochází z modelu 458 Italia. Takže osmiválec? Jistě! A co ta dvanáctka? Mr. Clapton byl v minulosti majitelem slavné 512 BB, vlastnil ji tři roky, než ji prodal. Tak proto.

Nyní chtěl něco modernějšího ve stejném stylu, takže mu v Maranellu postavili tento skvost. Ano, vůz je dílem přímo automobilky, jen design vznikl ve spolupráci se studiem Pininfarina. „Střeva“ se nejspíš oproti Italii vůbec nezměnila. Takže před zadní nápravou by měl být přímovstřikový nepřeplňovaný agregát V8 objemu 4,5 l s výkonem 419 kW. Ale vzpínající se koník k technice žádné podrobnosti nezveřejnil.

Kombinace stříbřitě šedé barvy spodní části s rudou v horní vizuálně připomíná zmíněnou Berlinettu Boxer, stejně jako kryt motoru a kulatá zadní světla. Přední mřížka chladiče je trochu v retro stylu, není to ale za každou cenu, u Pininfariny odvedli velmi dobrou práci. Podoba interiéru zatím zůstává utajena.

Částka, kterou Eric Clapton za svůj nový poklad zaplatil, je pochopitelně předmětem spekulací. Odhady se pohybují kolem 3 milionů eur (přes 76 milionů korun).

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Avatar - Norge
27. 5. 2012 23:53
FF
..zaujimavy pocin :-!
Avatar - Pekelná Micinka
26. 5. 2012 20:51
Mr.slowhand
Nick Mason z Pink Floyd je ale větší autofrajer.