Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat Chrysler zaplatí za emisní skandál přes 650 milionů dolarů

Diskuze (9)
Italsko-americká automobilka Fiat Chrysler zaplatí více než 650 milionů dolarů (14,5 miliardy Kč) v rámci urovnání emisního skandálu, který se dostal na veřejnost předloni.

Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na nejmenované zdroje, podle nichž téměř polovinu částky uhradí automobilka na pokutách federálnímu ministerstvu spravedlnosti.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) předloni v lednu obvinila skupinu Fiat Chrysler, že od roku 2014 prodala v USA přibližně 104.000 užitkových vozů a automobilů typu SUV vybavených softwarem, který při testování emisí naftových motorů umožňuje skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku.

Automobilka čelila řadě žalob od úřadů i majitelů vozů. Zatímco ministerstvu spravedlnosti by měla zaplatit 311 milionů dolarů, vlastníci dostanou 280 milionů. Dalších 75 milionů obdrží americké státy.

Podvodný software byl podle žalob instalován do automobilů Jeep Grand Cherokee a pick-upů Dodge Ram 1500. Automobilka tvrdila, že její naftové vozy jsou zcela v souladu s emisními předpisy.

Detaily dohody o vyrovnání by mělo oznámit ministerstvo spravedlnosti. Automobilka se k informacím zatím nevyjádřila.

Diskuze (9)

Doporučujeme

3. 3. 2019 16:00
Re: A jak doma v Italii?
čo to kecáš ?
bol si už na emisnej kontrole ?
vždy sa najprv motor zohreje, potom sa testuje,
ty odborník,
mám za sebou tak 100 emisných kontrol a viac, s rôznymi autami
Avatar - Stejsn
11. 1. 2019 21:24
A my v Evropě budem
zakazovat brčka...
11. 1. 2019 12:24
Re: A jak doma v Italii?
... to je právě naopak ne? po startu nižší emise a po pár minutách se to přepne do režimu kdy jsou emise vyšší.... no a shodou náhod se emisní testy dělají právě v těch prvních minutách po startu.... ;-) ale to je jedno, podstatné je že tam nebyla žádná aktivní součást motormanagementu, která by test přímo detekovala a podváděla....
Avatar - JirkaV8
11. 1. 2019 12:05
stare vrany krakaji uplne stejne
Proto nase Euro3 Euro4 Euro5, ktere nejvic pouzivame skodi v praxi +- stejne, jako supermoderni Euro6. Takze veskera buzerace proti starym vranam se razem ukazuje jako relativne licha >:D
11. 1. 2019 11:48
Re: A jak doma v Italii?
V EU to prošlo VW takže to projede i FCA, podle EU norem není podvodný SW rozeznávající měření na dyno a nastavující jiné parametry v reálném provozu podvod, takže maximálně je budou nutit k nějaké úpravě motoru ale nějaký soud nebo pokuty zde nehrozí. Naopak v US je to prostě podvod a podle toho se k tomu přistupuje, vyrovnání se státem, vyrovnání s majiteli etc. V USA je to předlouhá historie, kdy cheating SW nebo defeat device použilo již mnoho výrobců a řadě z nich se na to přišlo, ale i přesto se evidentně i po skandálu VW stále vyplatí podvádět a platit pokuty.
[odkaz]