Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat Ducato má po faceliftu: Nabídne devítikvalt, motory Euro 6d i elektrickou verzi

David Bureš
Diskuze (4)

Připravovaná elektrická verze nejprodávanějšího užitkového Fiatu byla vyvíjena ve spolupráci s potenciálními klienty, aby maximálně vyhověla jejich požadavkům.

Fiat Ducato je nejprodávanější užitkový model této značky a jedna z nejprodávanějších dodávek v Evropě. Jeho současná třetí generace je v prodeji už od roku 2006 a pro nadcházející modelový rok se dočkala další modernizace. Reagovala hlavně na přísnější emisní normy, které se týkají také užitkových vozidel.

V rámci faceliftu se Ducato dočkalo inovovaného turbodieselu 2.3 MultiJet 2 splňujícího emisní normu Euro 6d. Všechny jeho verze využívají nové turbodmychadlo s elektronickou kontrolou a variabilní geometrií lopatek, které má poskytnout hladší jízdu i nižší spotřebu paliva.

Motor bude dostupný ve čtyřech variantách. Základní verze 2.3 MultiJet 2 s výkonem 88 kW a točivým momentem 320 N.m střídá dosavadní dvoulitr, oproti němuž je o 10 % silnější a výkonnější. Následují verze se 103 kW, 118 kW a 132 kW, které doplňuje provedení Natural Power na zemní plyn, poskytující výkon  100 kW a točivý moment 350 N.m. To je ale poháněno třílitrovým motorem.

Standardem pro Ducato bude počínaje modelovým rokem 2020 takzvaný EcoPack, jehož součástí je start-stop systém, inteligentní alternátor a elektronicky řízené palivové čerpadlo, které spolu s eko režimem pomůžou snížit spotřebu paliva.

Novinkou v nabídce je též devítistupňová automatická převodovka, dostupná pro nejsilnější variantu 2.3 MultiJet 2. V jeho případě zvládne pracovat s 450 N.m, přičemž Fiat od ní slibuje nejen optimální spotřebu paliva, ale také neskutečnou spolehlivost díky měniči. Automat navíc umožňuje přepínání mezi třemi režimy, Normal, Eco a Power, měnící logiku řazení podle aktuální potřeby.

Počínaje tímto rokem bude možné také předobjednat novou elektrickou variantu. Ducato Electric bude prvním elektromobilem užitkové divize Fiatu, přičemž je v rámci pilotního projektu vyvíjen ve spolupráci s potenciálními klienty tak, aby vyhověl jejich požadavkům. Bližší informace o výkonu nebo dojezdu nicméně automobilka zatím nezveřejnila.

Co se pak týče výbavy, v druhé polovině roku bude nabídka rozšířena o nový multimediální systém se sedmipalcovou dotykovou obrazovkou, který je možné spárovat s chytrými telefony prostřednictvím služeb Android Auto a Apple CarPlay. K dispozici bude i bohatá sada asistenčních systémů, jako je hlídání mrtvého úhlu (při jízdě vpřed i vzad), upozornění na opuštění jízdního pruhu, rozpoznávání dopravních značek omezujících rychlost nebo automatické přepínání tlumených a dálkových světel.

Fiat Ducato je součástí nabídky italské značky u 38 let. Aktuální generace patří mezi nejprodávanější užitková vozidla v Evropě. Navíc se mu daří na poli obytných vozů, tři ze čtyř prodaných obytných vozidel v Evropě jsou postaveny právě na základech tohoto Fiatu.

David Bureš
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - Ja Prvni 123
10. 6. 2019 21:24
Re: Já jsem upřímně zvědavej na tu "elektroverzi"...
a proč palec dolů?
Jo, umí je... a vždycky uměl.

Ani se netváří, že by měli nahradit čtyřválce... prostě dělá i malé dvouválce.
Avatar - WinDiesel
10. 6. 2019 19:37
Re: Já jsem upřímně zvědavej na tu "elektroverzi"...
jó Fiat dvouválce umí ………… :no:
Avatar - Ja Prvni 123
10. 6. 2019 19:31
Já jsem upřímně zvědavej na tu "elektroverzi"...
Jestli to bude to, co jsem viděl před mnoha lety v Londýně, když Fiat kupoval Powertrain... a vrčel v tom tehdy prototyp litrového dvouválce... dneska tomu říkají "range expander".
;-)
Avatar - speedfred
10. 6. 2019 16:30
CNG
jazdi tu niekto s plynovou verziou? Spotre­ba,do­jazd,s­pokoj­nosť ?