Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat hodlá brzy zvýšit podíl v Chrysleru na 30 %

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Fiat pokračuje v cestě k ovládnutí amerického Chrysleru.

Italská automobilka Fiat hodlá během dvou měsíců zvýšit svůj podíl v americkém partnerovi Chrysler na 30 procent ze současných 25 procent. Uvedl to generální ředitel obou společností Sergio Marchionne.

Fiat získal pětinový podíl v Chrysleru spolu s kontrolou nad vedením podniku předloni, kdy americká automobilka prošla bankrotovým režimem. Začátkem letošního roku Italové zvýšili svůj podíl na čtvrtinu. Marchionne v té době uvedl, že Fiat by již letos mohl v Chrysleru získat většinový podíl.

Prvních 35 % Chrysleru může Fiat získat, aniž by přímo zaplatil jediný dolar, následně ale musí koupit 16% podíl, aby získal kontrolu nad Chryslerem.

Tento balík akcií by stál asi 1,14 mld. dolarů, pokud by byl obchod realizován letos, resp. 1,37 mld. dolarů, pokud by transakce proběhla v roce 2012. Cena se odvíjí od ekonomických výsledků Chrysleru.

Fiat je podle tržeb šestou největší automobilkou v Evropě. Společnost v loňském roce hospodařila se ziskem 520 milionů eur (téměř 13 miliard Kč) po ztrátě 838 milionů eur předloni. Letos firma dokončila oddělení divize osobních automobilů od průmyslové divize. Chrysler loni snížil ztrátu na 652 milionů dolarů (11 miliard Kč) z osmi miliard dolarů v roce 2009.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)