Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat Panda X přijde v roce 2014, bude víc než jen italský Duster?

Jakub Kraus
Diskuze (10)
Fiat se snaží těžit z úspěchu Pandy a pětistovky a rozšiřovat řady těchto modelů.

Šéf Fiatu Sergio Marchionne nedávno oznámil, že celý koncern Fiat potřebuje další low-cost automobilovou značku, čímž se však fiatí modely Panda a 500 mají dostat v automobilovém žebříčku výše a nezastávat pozice levných vozů. To by jim také mělo pomoci i v boji s německou konkurencí. A právě pro dosažení tohoto cíle je třeba modelovou nabídku těchto dvou úspěšných jmen rozšířit.

Modely odvozené od Fiatu 500 již zde jsou, ať již v podobě nafouknuté verze 500L, popř. nástupce Sedici verze 500X. Teď je proto na řadě Panda. Jako první odvozený model by z ní měl vzniknout crossover se jménem Panda X, který je plánován v hierarchii Fiat pod již zmíněnou iksovou pětistovku. Měl by proto být levnější a zaměřený na konkurenci v podobě Fordu EcoSport, ale i Dacie Duster.

Co se týče harmonogramu, tak ještě není nic jisté. Tento rok by měl přijít Fiat 500X, což by mohlo znamenat příchod Pandy X již v roce 2014. Fiat totiž plánuje velký růst a moderní „velké“ auto za málo peněz, co něco snese, by se mu velmi hodilo pro rozvojové země celého světa, a nejen pro ně.

Jakub Kraus
Diskuze (10)
Avatar - šmoula nešika
8. 2. 2013 19:24
Monster Truck
Z té fotky jsem si vzpomněl na nedávný článek.
Škoda. [odkaz]
Avatar - šmoula nešika
8. 2. 2013 19:19
Re: výborně
Fiatu Panda 4x4 1. generace říkám Land Rover v měřítku 1:2. Opravdu velice roztomilé autíčko.
Avatar - euro89
8. 2. 2013 16:42
Re: zamery velkeho Marchionneho
Viděl jsi někdy Pandu Cross (pokud ne, prohlédni si úvodní fotku k článku)? Nová Panda X bude podle mě nástupcem Pandy Cross.
8. 2. 2013 16:35
Re: výborně
První generací je myšlena ta první z 80. let, co se prodávala dvě dekády, nebo ta druhá z roku 2004? Ta druhá v testu na Primě projela celým Hummer centrem, takže bych ji nezatracoval, tu první mechanicky jednoduchou generaci už vůbec ne, proto si předpokládám, že to Fiat teď nepošle do kytek a na dvě legendy plynule naváže třetí.
Avatar - sendador
8. 2. 2013 15:33
Re: zamery velkeho Marchionneho
Uz jsem si ji vyhledal, popis je celkem trefny :-)