Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat Polska se připravuje na výrobu nového Fiatu 500 a Fordu Ka

Ondřej Láník
Diskuze (130)
Polské pobočky automobilky Fiat se usilovně připravují na náběh sériové výroby nového modelu Fiat 500.

Polské pobočky automobilky Fiat se usilovně připravují na náběh sériové výroby nového modelu Fiat 500.

"Příští rok zahájíme výrobu Fiatu 500 v závodě Tychy, v jižním Polsku a o rok později se zde začne vyrábět nový Ford Ka. To znamená, že budoucnost tohoto výrobního závodu je zajištěna přinejmenším na následujících deset let," sdělil polskému listu Puls Biznesu šéf Fiat Auto Poland Enrico Pavoni.

První zákazníci mají usednout za volant nové pětistovky snad již na začátku roku 2007. Pod kapotou budou pracovat osvědčené motory včetně vznětové jednotky 1.3 Multijet 16V.

V Polsku se očekává další velká investice, srovnatelná svým objemem s přípravami na výrobu nové Pandy před několika lety. Tehdy Fiat investoval do polské výrobní kapacity 570 milionů euro.

Největší polská automobilka vyrobila v roce 2005 286.900 vozů, z čehož 264.900 kusů vyvezla na zahraniční trhy. Pavoni očekává, že se v Polsku letos vyrobí 280 tisíc Fiatů a k tomu ještě další automobilové komponenty. Celkový vývoz polského Fiatu se pro rok 2006 odhaduje na více než 3 miliardy euro.

V závodě Tychy se připravuje také rozšíření výroby v motorárně Fiat GM Powertrain, kde by se díky investici 81 milionů euro měla zvýšit výrobní kapacita ze současných 650 tisíc motorů na 740 tisíc v roce 2007 a na 800 tisíc v roce 2008.

Ondřej Láník
Diskuze (130)
30. 3. 2006 22:22
Re: EHM, EHM...
Dobrej nápad... jednou ti ho připomenu :-) :yes:
29. 3. 2006 22:36
Re: OT: PRO MANITOUA, LONESE, MATESE
:-) :yes: Křičí mi tu přes rameno Bertoňák, abych tě pozdravoval ;-)
29. 3. 2006 21:04
Re: OT: PRO MANITOUA, LONESE, MATESE
:-) Má naději... tu mu poskytněme :yes: Jinak souhlasím... jsou bažiny, které je lépe obcházet širokým obloukem...
29. 3. 2006 20:37
OT: PRO MANITOUA, LONESE, MATESE
To je příznačné - dobře se tam pod RR perete poté, co grázzl ZZ tam velmi nepřijatelným způsobem napadl Lonese. Manitou, ty tu nepíšeš tak dlouho, tak abych ti to osvětlil. Nástup na diskuze zde zahájil ZZ tím, že napadl Lonese za to že publikuje story o Krtkovi, kterou jsme tu milovali. Tak jsem ho hned umravnil a... víš co následovalo? Postupně ZZ lezl Krtkovi až do zadku... to když ho Lones obsadil do nějaké role. Ano, i tohle je možné. Poté následovala další fáze ZZ - šířil tu nesmysl, že na diskuzi je tvrdé jádro, které tě otluče a ty pak můžeš diskutovat dál... No, nad tím jsme kroutili krkama všichni ale nechali jsme ho v klidu. Pak, jak mu rostlo sebevědomí zvolil další taktiku - k ukončeným diskuzím přískakoval a glosoval jednotlivé úvahy... mnohdy velmi, velmi nevhodně, tak za to jsem ho těžce sejmul. Rázem to ustalo. Manitou, správně sis všiml, že ZZ má různé druhy nálad. Takže to, co předvedl pod RR Lonesovi a nám všem... je ta nálada, za kterou se sice teď kouše do jazyka, ale kdo ho zná, toho to nepřekvapuje. Ty sis správně všiml, co je to za člověka pod článkem o svícení... jo je to mladej výrazně nevyrovnanej hošík, naštěstí s nic moc pod čepicí, zato s nebetyčně zzmršeným charakterem. Osobně ho nazývám sliZZskou ZZmijí. A poté, co napadl Lonese je pro mne ještě navíc ZZmrdem. Vnitřně jím opovrhuji. Jinak, na diskuzích se tu a tam narodí tvrdé boje, to je přirozené... ovšem pokud se utkají chlapi, tak se srazí čela a zase to utichne... vždyť kdo si dnes ještě vzpomene, na duel GTI x King... no vidíš, stalo se a jsme kolegové (teda King má u mě malé mínus za Civica, ale tohle velkoryse přehlížím :-) ). Takže, nepřeceňujme příspěvky ZZ... jen je dobře vědět, s kým máš tu čest. Nic než ZZmar, ZZvratky a ZZoufalost... Vždycky ale je možné zhojit situaci... třeba tím, že se omluví za své odporné chování. Ty své jihočeské večerní bonmoty dokázal rázně ustřihnout... tak má naději. Jo, to JE řešení... ostatně známe to všichni ze života, tak proč na diskuzi zde by to nemělo platit?..
29. 3. 2006 18:26
Re: 500 NADĚJÍ
Jo, fandím tomu :yes: