Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford B-Max dostal cenu za nejlepší mobilní inovaci, sám zavolá na linku 112

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Ford B-Max se stane prvním modelem své značky, který do Evropy přiváží hlasově ovládaný komunikační systém SYNC. Ten již získal první evropské ocenění.

Ford představil model B-Max ve světové premiéře na veletrhu Mobile World Congress 2012 v Barceloně. Právě odtud si malé MPV odvezlo cenu za nejlepší mobilní inovaci v kategorii Best Mobile Innovation for Automotive, Transport or Utilities za automatické tísňové volání, které je součástí systému SYNC.

Automatické tísňové volání společnosti Ford kontaktuje ihned po nehodě místní operátory záchranné služby ve správném jazyce pro danou oblast – a pomocí koordinátů GPS také naprosto přesně určí místo nehody. Jde v současnosti o nejvyspělejší technologii svého druhu a bude k dispozici ve více než 30 zemích v Evropě a ostatních regionech.

Během vývoje automatického tísňového volání společnost Ford spolupracovala s Asociací evropského čísla tísňového volání (European Emergency Number Association, EENA), která významně přispěla k její konečné podobě. Cílem organizace EENA je trvale zajistit bezodkladnou odezvu na vytočení čísla tísňového volání 112 po celé Evropě.

Vystřelení airbagu nebo bezpečnostní odpojení přívodu paliva způsobí, že komunikační systém vozu přivolá pomoc. Prostřednictvím mobilního telefonu jednoho z cestujících, připojeného přes rozhraní Bluetooth, vyšle SYNC předem nahranou zprávu nejbližšímu operátorovi záchranné služby.

Technologie automatického tísňového volání společnosti Ford přispěje k podstatně většímu klidu majitelů modelu B-Max za volantem, prohlašuje Paul Mascarenas, hlavní technický ředitel a viceprezident společnosti Ford pro výzkum a inovace. Zákazníkům navíc bude k dispozici po celou dobu životnosti vozu, aniž by se museli registrovat nebo dokonce za službu platit, jako je tomu v případě konkurenčních systémů.

SYNC umí rovněž nahlas přečíst příchozí zprávy SMS z kompatibilního mobilního telefonu. Lze jej používat v kombinaci s mnoha digitálními hudebními přehrávači včetně iPodu a paměťových zařízení USB. Systém automaticky aktualizuje položky v seznamu telefonních kontaktů, hudební soubory jsou rozčleněny podle žánru, interpreta, názvu alba či skladby a dají se vybírat prostřednictvím jednoduchých hlasových příkazů. Vstup USB navíc umožňuje snadnou aktualizaci softwaru.

SYNC byl vyvinut ve spolupráci se společností Nuance, specializovanou na počítačové rozpoznávání řeči. Zpočátku bude podporovat evropské varianty angličtiny, francouzštiny, španělštiny a portugalštiny a také němčinu, italštinu, turečtinu, holandštinu a ruštinu. Uživatelé mohou používat příkazy jako například call (jméno ze seznamu kontaktů) či play (jméno interpreta).

V současnosti systém SYNC funguje ve čtyřech milionech vozů ve Spojených státech. Jeho uvedení v jednom z cenově nejdostupnějších evropských modelů společnosti Ford má výrazně pomoci jeho rozšíření také v Evropě. Cílem je, aby do roku 2015 využívalo SYNC po celém světě 13 milionů zákazníků. Na evropských silnicích by se v té době mělo pohybovat 3,5 milionu vozů Ford vybavených tímto systémem.

Ford B-Max nabídne vedle systému SYNC také systém Active City Stop, který má za cíl pomoci motoristům vyhnout se nárazu do vozidla jedoucího vpředu v pomalu se pohybujícím provozu, asistent rozjezdu do svahu zabraňující nežádoucímu couvnutí při rozjíždění do kopce nebo kameru zobrazující prostor za vozem.

Po Barceloně se Ford B-Max v sériové podobě představí na březnovém autosalonu v Ženevě. Zákazníci v České republice mají mít možnost okusit systém SYNC ve svém B-Maxu od podzimu letošního roku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
2. 3. 2012 01:03
Re: Konečně
Na pohled to vypadá funkčně to jo , důležité jsou však detajli jestli se při každé jízdě bude muset někdo přihlásit do systému přes blůtů tak je to s praktických důvodů k ničemu.
1. 3. 2012 15:13
Re: Konečně
:yes:
1. 3. 2012 10:42
Konečně
Vypadá to funkčně a jsou použity levné technologie......