Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford F-150 Raptor SuperCrew: Dravec nastupuje s delší kabinou (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Automobilka Ford mezi své premiéry na letošním autosalonu v Detroitu zařadila i ostrý pick-up F-150 Raptor s kabinou SuperCrew.

Druhá generace Fordu F-150 Raptor měla premiéra na loňském lednovém autosalonu v Detroitu, ale tehdy bylo odhaleno pouze provedení s kabinou SuperCab, zatímco letos nastupuje větší a prostornější SuperCrew.

V loňském roce odhalený Raptor SuperCab má kabinu se dvěma páry dveří, z nichž ten přední se otevírá klasicky, zatímco s tím zadním lze manipulovat až po otevření předních dveří.

Letošní novinka Raptor SuperCrew má dva standardní páry dveří a nabízí výrazně více prostoru pro cestující na zadním sedadle. Použití větší kabiny se vedle samotného interiéru odráží i na rozvoru náprav, protože SuperCrew jej má dlouhý 3683 mm, zatímco pro SuperCab automobilka uvádí 3378 mm

Ford při premiéře Raptoru s delší kabinou SuperCrew připomíná informace, které byly zveřejněný již v loňském roce při odhalení verze vybavené kabinou SuperCab.

Nová generace tedy na rozdíl od té první nebude mít pod kapotou osmiválec, ale využije přeplňovaný vidlicový šestiválec 3,5 l EcoBoost. Ten má mít podle materiálů automobilky vyšší výkon i točivý moment než 6,2-litrový osmiválec předchůdce, který disponoval výkonem 302 kW (411 k) a točivým momentem 588 N.m. Konkrétní údaje ovšem ani nyní nebyly zveřejněny.

Šestiválec bude spolupracovat s novou desetistupňovou automatickou převodovkou a zcela novým systémem pohonu všech kol. K zajištění co nejlepších jízdních vlastností v terénu i na silnici má přispět systém Terrain Management, který nabídne šestici různých nastavení motoru, převodovky, kontroly trakce, ABS a kontroly stability AdvanceTrac.

Nabídka jízdních režimů nového systému zahrnuje Normal pro každodenní provoz, Street pro rychlejší svezení po silnicích, Weather pro déšť, sníh a náledí, Mud and Sand pro bláto a písek, Baja pro rychlou jízdu v poušti a Rock pro pomalé překonávání terénních nerovností.

Standardem jsou tlumiče FOX Racing, jejichž průměr se oproti předchozímu Raptoru zvětšil z 63,5 mm na 76,2 mm a zdvih je nyní 284,5 mm pro přední nápravu a 305 mm pro zadní nápravu.

Pro jízdu v terénu přijdou vhod 17-palcová kola obutá do pneumatik BFGoodrich All-Terrain KO2. zákaznicí, kteří budou chtít dále vylepšit schopnosti svého Raptoru si budou moci objednat diferenciál Torsen pro přední nápravu.

Ford v souvislosti s jízdními výkony nového Raptoru vyzdvihuje i jeho tuhou konstrukci rámu a karoserie, v níž je hojně využito vysokopevnostní oceli a hliníkové slitiny. Díky tomu má novinka o 227 kg nižší hmotnost než její předchůdce.

Výroba nového F-150 Raptor má probíhat v Dearbornu a do showroomů má dorazit na podzim roku 2016 v provedení pro modelový rok 2017.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Avatar - Jopino
11. 1. 2016 20:51
Re: Raptor
Přesně, ze všech těch relativně "obřích" pick upů, je vážně povedený. Vzpomínám, když jsem se na něj prvně díval, nechápal jsem ten zvedlý podvozek, zvláštně provedený rám, barevně odlišené tlumiče Fox a v neposlední řadě odjezd auta z parkoviště s hlubokým barytonem, to zrychlení..... Ano, je to velký stroj, kterých amíci chrlí mraky, ale přesto... Tohle je fakt krásný kus, škoda, že mimo mé cenové relace.
11. 1. 2016 20:44
Zadní víko
Nemáte někdo tušení, jestli má být na víku korby ten plastový nápis FORD?
Na prototypu z 2015 bylo, na videu v článku taky, ale na spy fotkách a ofiko fotkách ne...
11. 1. 2016 19:38
Re: Raptor
srovnani s predchozim Raptorem se na netu site casem dockame :-) Raptor je moje srdcovka
Avatar - Jopino
11. 1. 2016 17:53
Raptor
Na Ostravsku jezdí jeden 150 Raptor předchozí generace v černé barvě a je to neskutečný kus auta. Přiznám se, že když přijde řeč na tenhle model, jak je zbytečný, obrovský a kdo ví co ještě, jeho "bytí" obhajuji. Nový model se povedl a věřím, že si najde velké množství příznivců, i přes absenci původního 6.2 l agregátu. Holt i amíci si budou muset zvykat na různé přívlastky typu ECO :-) Když už jsem u toho, docela by mě zajímalo reálné srovnání Ecoboostu s původním osmiválcem, a ne jen v laboratoři... :-)