Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Fiesta a Focus ST-Line: Klasici ve sportovním dorazili do Česka. Přibude i Mondeo!

Jan Mička
Diskuze (1)
Líbí se vám sportovně laděné hatchbacky od Fordu, ale na verze ST, nebo v případě Focusu i RS, se necítíte? Řešení se jmenuje ST-Line.

Pokud se zeptáte partičky petrolheadů na jejich oblíbené sportovní hatchbacky, zcela jistě připomenou modely ST a RS od fordu. Jsou to vozy, které učí své majitele řídit, hezky vypadají a až na příliš tuhý Focus RS současné generace jsou skvěle použitelné i pro běžné denní použití. Jenže ne každý touží po silném motoru a naopak mu vyhovuje pouze sportovní vzhled. Má na to ford řešení?

Má – jmenuje se ST-Line a na českém trhu je dostupné pro modely Fiesta a Focus. Menší z nich má pod kapotou motor 1.0 EcoBoost o výkonu 92 kW a jde o absolutní vrchol základní nabídky. Stojí nad ním už pouze ostrá „estéčka“ a tomu odpovídá také základní cena.

Oproti linii Titanium si připlatíte 27.000 Kč, čímž se vůz s třídveřovou karoserií dostal na 390.990 Kč (pětidveřová verze je o 15.000 Kč dražší). Vzhledem k tomu, co všechno za těch necelých třicet tisíc dostanete, to ale není zase tak moc. Přesvědčte se sami: speciální litá 16“ kola, sportovní podvozek snížený o 10 milimetrů, sportovní sedadla s výraznějším bočním vedením, velký zadní spoiler a difuzor zadního nárazníku. To jde!

Stejný postup automobilka využila také pro Focus ST-Line, avšak s tím rozdílem, že vůz vyjíždí na sedmnáctipalcových kolech. Paleta motorů pro náš trh zahrnuje patnáctistovku EcoBoost o výkonu 110 kW a vznětovou „jedna-pětku“ Duratorq TDCi s 88 kilowatty. Vůz v českém ceníku ještě nenajdete (měl by se tam objevit nejpozději v pondělí), stejně jako Fiestu ST-Line jej ale už můžete objednávat. První dodávky zákazníkům by mohly proběhnout už v srpnu.

Českým zájemcům o sportovně laděný Focus se standardními motory automobilka připravila zajímavou alternativu už v loňském roce – jmenuje se Red & Black Edition a je dostupná pro agregáty 1.0 EcoBoost/92 kW a 1.5 EcoBoost/110 kW. Silnější z nich jsme otestovali loni v prosinci, a byli byste překvapeni, kolik pozorovatelů si jej nejdříve spletla s „estéčkem“!

Podle informací britského Auto Expressu se připravuje také EcoSport ST-Line, nás ale hlavně těší pro Auto.cz oficiálně potvrzená informace o příchodu Mondea ST-Line, které se stane alternativou například k Passatu R-Line a Superbu Sportline.

Jan Mička
Diskuze (1)
3. 6. 2016 12:05
reálná koupě
Ahoj, trochu offtopic.
Do firmy teď řešíme nákup nový nižší střední třídy kombíka.

K dealerovi se teprve chystám, ale rád bych byl připravený na případné výmysly prodejce, proč to víc slevit nejde apod.

Víte, kolik se dá u Forda uhádat procent z ceníkový ceny? (dle ceníku cca 550 000)

Pokud nechce odpovídat zde, klidně do vzkazu.

Děkuju.