Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Focus byl v roce 2013 nejprodávanější auto světa

David Bureš
Diskuze (78)
Kompaktní Ford si chce svůj titul udržet také v letošním roce. I proto se letos dočkal modernizace.

Ford Focus se loni s 1.097.618 prodanými exempláři stal vůbec nejprodávanějším automobilem na světě. Meziročně jeho prodeje vzrostly o 8,1 procenta. Tvrdí to Ford s odvoláním na výzkum společnosti R.L. Polk & Co používající data registrací aut firmy IHS Automotive.

V Evropě se v roce 2013 podle dat IHS Automotive prodalo 29 procent všech loni prodaných Focusů. V Číně pak jezdí každý třetí prodaný Focus.

Focus je v současnosti globálním modelem. Vyrábí se v osmi továrnách po celém světě – v Německu, USA, Rusku, Číně, Vietnamu, Thajsku, Argentině a na Taiwanu. Celková výrobní kapacita těchto závodů je 1,5 milionu Focusů za rok.

Podle této statistiky byl Focus nejprodávanějším světa také v roce 2012. Toyota se ale loni proti výsledkům ohradila a tvrdila, že nejprodávanějším autem světa byla v roce 2012 její Corolla. R.L. Polk & Co počítá prodaná auta podle shodného jména, podle Toyoty tak do výsledků nebyly započítány výsledky odvozených verzí Corolly – Corolly Altis nebo Corolly Axio. Letos se Toyota k výsledkům zatím nevyjádřila.

Kompletní výsledky výzkumu nebyly zveřejněny, můžeme tak pouze spekulovat, jaké další modely patřily loni mezi nejprodávanější auta světa. Ford ve své tiskové zprávě zdůraznil pouze vlastní úspěchy. Z nich vyplývá, že nejprodávanějším malým automobilem se loni stala Fiesta, a to se 735.299 prodanými kusy.

Podle odhadu výzkumné společnosti LMC Automotive z konce loňského roku se v počtu prodaných osobních aut měly za Focusem umístit druhá Toyota Corolla, třetí Volkswagen Jetta a čtvrtý Hyundai Elantra. Milion prodaných kusů měl podle tohoto odhadu překonat pouze Focus a Corolla.

David Bureš
Diskuze (78)
Avatar - Emel
11. 4. 2014 11:36
Re: Bravo FORD !!!
Ford je v Evropě tradičně silná značka, spolu s VW takový klasický mainstream. Focus kombi se mi docela líbil v tom sportpaketu, je to takové kompaktnější Mondeo... s tím silnějším EB by to mohla být docela zajímavá varianta.
Avatar - Emel
11. 4. 2014 11:20
Re: Nejslabší, máte padáka
Pokud Ford přijde o část evropského trhu, pak to pro něj moc dobře není... možná mu to kompenzují úspory nákladů, ale možná taky že ne. Teď tedy mám na mysli hlavně Mondeo, Focus se tu neprodává zase tak špatně.
Avatar - Emel
11. 4. 2014 11:17
Re: Golf
Otázka je, co je důležitější - jestli prodat nejvíc aut, nebo prodat nejvíc aut pod jedním jménem.
11. 4. 2014 11:01
Re: Nejslabší, máte padáka
V roce 2013 se Focus II prodával na hodně trzích, včetně Číny a Jižní Ameriky.
11. 4. 2014 10:51
Re: Bravo FORD !!!
Ano, přesně jak říkáš. VW jde dolů. Ford nahoru, musíme koukat na současnost, minulost nema cenu řešit, to je pryč.
Je pravda, že u těch starších modelů nebyla antikorozní ochrana nejlepší,ale ani bych neřekl že nejak hrozná. Měl sem starší Fordy a s korozí nebyl problém, je to prostě o tom starání se o auto, jestli to je bourané apod.
Jak jsem psal, můžu porovnat Fordy a VW(Audi,Škoda)...(třeba modely 1998 - 2004) a s korozí jsou na tom uplne stejně, dá se říct že s Fordy nemám vůbec problém, bez koroze. A ikdyž třeba se koukám na Fordy a VW na parkovištích tak sou na tom uplně stejně, vidím stejně tak rezavé Passaty,Oktávky atd. a to na místech kde bych to nečekal. U fordů takhle právě moc rzi teda nevídám. To že se mi objeví rez u Forda na spodku dveří,prahů ...to bych chápal.
Co sem seděl v novým Mondeu, Focusu..tak podle mě kvalita, interiér absolutně OK. Ano s využitým místem si asi Focus pohoršil,ale asi měl výrobce holt jiné priority u tohoto modelu. A upřímně auto téhle třídy si nekupuju kvůli obrovskýmo prostoru, na to si koupím Mondeo.C-ma, S-max apod., pokud potřebuju auto na stěhování, nebo časté cesty s velkým množstvím zavazadel nebo osob, tak si nekoupím auto nižší střední třídy. Myslím, že Focus splňuje to co odpovídá jeho zařazení, a jeho vynikající jízdní vlastnosti jsou aspon pro mě určitě přínosnější než honění se za papírovými litry zavazadelníku..viz Oktávka.