Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Focus ST poráží Golfa GTI, je nejprodávanějším hot hatchem

Michal Fokt
Diskuze (80)
Ošklivé káčátko zle zatápí evropské ikoně hot hatchů. Změní na tom něco připravované gétéíčko sedmé generace?

Stalo se už někdy, že by Volkswagen Golf GTI nebyl nejprodávanějším evropským kompaktním hot hatchem? Nejspíš ne, tedy až na současnost. Důvodem je Ford Focus ST, jenž plně využil toho, že GTI šesté generace se už jenom doprodává a jeho nástupce měl teprve před pár dny v Ženevě výstavní premiéru.

Ford Focus ST se prodává od října a zákazníky si získal nejen 250koňovým turbomotorem, ale také na hot hatch velmi komfortním naladěním podvozku a praktickou pětidveřovou karoserií, respektive variantou kombi, která tu už dlouho nebyla. V Evropě se pro Focus ST rozhodlo v posledním čtvrtletí loňského roku 1984 zákazníků, což znamenalo 44% podíl na trhu. Golf GTI skončil druhý s 33 % a třetí místo náleží Renaultu Mégane R.S. s 12 %.

V současnosti už Ford poslal na silnice (ke včerejšímu datu) 3819 vozů Focus ST, z čehož činí 74 % hatchback a překvapivě velký 26% podíl připadá na kombi. Nejvíce u zákazníků jede lak Frozen White, jenž činí masivních 41 %, následovaný barvami Panther Black a Tangerine Scream se 17 %.

Michal Fokt
Diskuze (80)
Avatar - Bud
24. 4. 2013 18:36
Re: POKUS
Tím testérem bys musel být ty sám, jinak je to pořád test někoho jiného :-( Ale píšeš dobře, aspoň ho znát, to taky pomůže. Pak víš kdo ho platí, čím jezdí, co ho baví, k čemu tíhne... ;-)
Avatar - Bud
24. 4. 2013 18:33
Re: POKUS
A iudexovi co je iudexovo... :-)
Avatar - Bud
24. 4. 2013 18:28
Re: POKUS
iudex: Proč se vzrušovat? Dobře jsi to napsal. Auto které plní úlohu dva v jednom! Navíc jsem si všiml v jednom časopisu, kde si různí lidé píšou o radu, jaké auto atd.,že když tam píšou zaneprázdnění manažeři, kteří si mají vybrat služební auto i pro vlastní použití - požadujou rychlé combi. ;-) Služebně sami, ať si jízdu užijí a pak s rodinou, ať se tam taky něco vleze.. Není co řešit. Kolega "djbrumo" má sice opodstatněný názor, který se ovšem týká zrovna jeho a okolností ve kterých se pohybuje. Za pár let může být všechno jinak, všichni se budem na věc dívat z jiného úhlu i "djbrumo". :-)
Avatar - woody-alien
14. 3. 2013 16:15
Re: POKUS
Nemluvě o tom, že do HH si může sednout manželka a v klídku odvézt děti, kam je třeba, a jakým stylem s tím pak jedeš sám ji už nemusí zajímat. ;-)
Avatar - iudex
14. 3. 2013 15:28
Re: POKUS
Opäť mi trošku unikajú Tvoje myšlienkové pochody. To s autom musím jazdiť zásadne s celou rodinou? Ty v aute nikdy nejazdíš sám? A opačne: s 250k autom sa nedá jazdiť predpisovo, tak, aby si nevykotil deti z autosedačiek v zákrutách? V tom spočíva principiálna myšlienka hothatchu: ak treba, je to bežné, primerane praktické auto na každodenné jazdenie a ak treba, je to aj dravec, s ktorým si dokážeš užiť dynamickú jazdu, ak chceš. Teda skrátka dve autá v jednom (pre tých, ktorí nemajú alebo nechcú dve aut: jedno praktické rodinné a druhé športové). Čo je na tomto nepochopiteľné?!!
P.S. Ten vek tam hrá zase akú rolu?