Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford GT se představuje s vyšším výkonem a v exkluzivní karbonové edici

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Ford GT míří do roku 2020 s modernizovanou technikou a zároveň se dočkal i nového provedení s označením Liquid Carbon. Tato novinka s karoserií, kterou chrání pouze bezbarvý lak, se pyšní zcela odhalenou strukturou uhlíkových vláken.

Ford GT se pro rok 2020 dočkal úprav svého dvojicí turbodmychadel přeplňovaného vidlicového šestiválce o objemu 3,5 litru. Součástí této modernizace jsou vedle změn v softwaru řídící jednotky i nové písty a zapalovací cívky.

Výsledkem je širší pásmo otáček, v nichž je k dispozici maximum točivého momentu a zvýšení výkonu o 9,7 kW (13 k) oproti vozům z let 2017 až 2019. Maximální výkon pro rok 2020 má být díky tomu 492 kW (669 k). Standardem pro rok 2020 je vedle přepracování motoru i nový titanový výfukový systém Akrapovič, který přináší snížení hmotnosti o 9 kg a má mimo jiné zajistit pro model GT nezaměnitelný zvukový projev.

Ford se při modernizaci zaměřil i zdokonalení chlazení motoru a nové vzduchové vedení zvyšuje průtok vzduchu o 50 %, zatímco větší chladiče mezichladiče snižuje teplotní zatížení při vysokých rychlostech. Přepracování se pak dočkalo i nastavení odpružení v jízdním režimu „Track“ pro další zlepšení jízdních vlastností a výkonů při jízdách na závodních okruzích.

Video se připravuje ...

Na pohled nejpřitažlivější novinku pro rok 2020 představuje v případě modelu GT nové provedení Liquid Carbon. Karoserie totiž nese pouze čirý lak a pouze svým leskem zvýrazňuje strukturu uhlíkových vláken, z nichž je Ford GT vyroben. Vedle povrchových panelů karoserie a jejího skeletu jsou z uhlíkových vláken vyrobena i kola, která jsou pro Liquid Carbon standardem.

Ford uvádí, že exkluzivitu modelu GT v provedení Liquid Carbon mohou zvyšovat na přání dodávané titanové šrouby koly, šestibodové bezpečností pásy a možnost volby z pěti různých odstínů brzdových třmenů a stejného počtu barevných provedení interiéru. Karoserii pak mohou ještě ozdobit jednoduché nebo dvojité pruhy.

Poslední novinku pro rok 2020 v případě modelu GT představuje aktualizace provedení Gulf Racing Heritage Livery, připomínajícího vítězné vozy Ford GT40 z Le Mans z let 1968 a 1969. Modrá a oranžová barva je nyní oddělena černým pruhem a volitelné startovní číslo 9 se pro rok 2020 mění na číslo 6, které neslo vítězný GT40 v roce 1969.

Zdroj: Ford Motor Company

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Doporučujeme