Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Mustang a Boss 302: Lehké retuše pro nový modelový rok (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Ford Mustang se pro modelový rok 2013 dočkal modernizace, která se týká všech jeho verzí od základního šestiválce přes osmiválcový GT až po nabroušený Boss 302.

Na autosalonu v Los Angeles, jehož letošní ročník se uskuteční od 18. do 27. listopadu 2011, se na stánku automobilky Ford představí Mustang s lehce upraveným designem i technikou.

V případě exteriéru Mustangů s motory 3,7 V6 a 5,0 V8 byly provedeny pouze decentní úpravy vzhledu předních partií. Ty přinášejí výraznější masku chladiče, nově tvarovaný přední nárazník s větším spoilerem pod nárazníkem a nové hlavní světlomety s LED. Ty jsou použity i v případě koncových svítilen, mezi kterými je nyní standardně matně černý pruh. Poslední úpravou karoserie je tvarování zadního nárazníku.

Ford pro modelový rok 2013 upravil i design a nabídku litých kol. Pro šestiválcový Mustang jsou standardem 17-palcová kola ve dvou provedeních. Za příplatek je bude možné nahradit 18- nebo 19-palcovými koly. Osmiválce GT budou standardně vybaveny 18-palcovými koly a příplatková výbava samozřejmě nabízí i 19-palcová kola.

Současnou paletu laků karoserie doplní dva nové odstíny pojmenované Deep Impact Blue a Gotta Have It Green. Roztomilou zbytečnost plně odpovídající americkému vkusu představují projekční LED ve spodní části vnějších zpětných zrcátek, která po odemknutí promítají na vozovku siluetu koníka z loga Mustangu.

Novinky ve výbavě představuje 4,2-palcový LCD displej palubního počítače v přístrojovém štítu a asistent rozjezdu do kopce pro verze s manuální převodovkou. Interiér šestiválcových i osmiválcových mustangů lze na přání vylepšit kůží čalouněnými předními sportovními sedadly Recaro z výkonnějších modelů Boss 302 a Shelby GT500.

Pod kapotou šestiválcového Mustangu pro modelový rok 2013 neodehrávají žádné změny a i nadále bude atmosférická pohonná jednotka 3,7 V6 s variabilním časováním sacích i výfukových ventilů Ti-VCT disponovat výkonem 227 kW (309 k) a točivým momentem 380 Nm. V případě motoru 5,0 V8 Ti-VCT automobilka uvádí mírné zvýšení výkonu na 313 kW (426 k).

Šestiválcové i osmiválcové mustangy mohou být vybaveny novou šestistupňovou převodovkou SelecShift Automatic, umožňující vedle čistě automatického režimu i manuální volbu rychlostních stupňů.

Nabídku příplatkové výbavy rozšiřuje nový paket GT Track Package pro osmiválcové Mustangy GT s manuální převodovkou, který obsahuje výkonnější chladič, lepší brzdové obložení a samosvorný diferenciál Torsen z modelu Boss 302. Doplňovat jej může paket Brembo Brake se 14-palcovými předními brzdovými kotouči s vnitřním chlazením a 19-palcovými koly obutými do letních pneumatik.

Boss 302

Nejvýkonnější atmosférický zástupce modelové řady Mustang s vše říkajícím označením Boss 302 prodělal pro modelový rok 2013 stejné kosmetické úpravy karoserie jako jeho méně výkonní sourozenci. K odlišení i vylepšení aerodynamických vlastností přispěje větší stavitelný přední spoiler i nový spoiler na zádi.

Mezi změny v designu pro modelový rok 2013 patří i nová grafika na karoserii, která Boss 302 opticky přibližuje k modelu z roku 1970.

Paletu laků karoserie pro tento model doplnila žlutá School Bus Yellow ve spojení s černými pruhy, která přímo odkazuje na Mustang Boss 302, s nímž Parnelli Jones zvítězil v roce 1970 v šampionátu Trans Am. Nový lak karoserie bude k dispozici i pro nejostřejší verzi Laguna Seca. Ta má pro nový modelový rok některé prvky vyvedeny v šedé barvě Sterling Gray.

Novinkou ve výbavě pro Mustang Boss 302 je multimediální systém Ford SYNC s hlasovým ovládáním, rozhraním Bluetooth a USB.

V případě techniky se u Mustangu Boss 302 pro modelový rok 2013 neodehrály žádné dramatické změny. Atmosférický vidlicový osmiválec z objemu 5,0 litru poskytuje i nadále výkon 327 kW (444 k) a točivý moment 515 Nm. Tato pohonná jednotka spolupracuje výhradně s šestistupňovou manuální převodovkou se zkrácenými drahami řazení a samosvorným diferenciálem Torsen.

Podvozek ve srovnání s výchozím provedení GT disponuje vyztuženým uložením zavěšení a odpružení kol, tužšími pružinami a zadním stabilizátorem o větším průměru. Ve srovnání s Mustangem GT se zmenšila světlá výška o 11 mm vpředu a o 1 mm vzadu. Stavitelné tlumiče mají nabídnout pět základních možností nastavení a standardem pro Boss 302 je nově nastavená kontrola trakce TCS a stabilizační systém ESC.

Dokonalou kontrolu nad ostrým Mustangem mají zajistit ventilované brzdové kotouče o průměru 355 mm vpředu a 300 mm vzadu. Do nich se zakusují čtyřpístkové brzdové třmeny Brembo vpředu a standardní jednopístkové třmeny vzadu. Kontakt s asfaltem zajišťují 19palcová kola o obutá do pneumatik Pirelli PZero o rozměrech 255/40 ZR19 vpředu a 285/35 ZR19 vzadu.

Slavní předci

Na závodní dráhy i do ulic vyrazil Ford Mustang Boss 302 poprvé v roce 1969. Tehdy díky svému osmiválci o objemu 5,0 litru s výkonem 290 koní (213 kW) představoval nejvyváženější provedení mezi výkonnými Mustangy své doby a spojoval vysoký výkon s přijatelnou ovladatelností. Během dvou let bylo vyrobeno 8.641 Mustangů Boss 302.

Design Mustangu Boss 302, jehož výroba probíhala pouze v letech 1969 a 1970, má na svědomí Larry Shinoda. Díky němu z vozu zmizely nefunkční nasávací otvory a karoserie dostala dramatické barevné provedení s černými pruhy v kombinaci s pastelovými barvami. Shinoda je ovšem zodpovědný i za funkční černé spoilery pod přídí a na zádi i za plastovou žaluzii přes zadní okno, která byla ve své době velmi módním prvkem.

Původní Ford Mustang BOSS 302 se asi nejvíce proslavil v kombinaci žlutého laku s černými pruhy. Právě takto zbarvený vůz řídil při závodech SCCA Trans-Am jezdec Parnelli Jones.

Kromě klasického Mustangu Boss 302 posloužily jako inspirace pro jeho moderní reinkarnaci i Boss 429 a Boss 351. První z této dvojice s číselným označením 429 se stejně jako 302 vyráběl v letech 1969 a 1970, ale díky osmiválci o objemu 7,0 litrů s výkonem 375 koní (280 kW) sloužil k homologaci v seriálu NASCAR. Tento model vyrobený v sérii čítající pouhých 1.356 vozů patří k nejvzácnějším zástupcům výkonných Mustangů.

Boss 351 je nástupcem verzí 302 i zároveň 429 a jedná se model, který má sice zcela novou karoserii, ale stále patří do první generace Mustangu a byl nabízen v letech 1971 až 1973. Jeho 5,8litrový osmiválec poskytoval výkon 330 koní (243 kW). Vyrobeno bylo celkem 1.806 těchto Mustangů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)