Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford představil Bronco do bažin, Everglades je stvořeno k brodění

Ondřej Mára
Diskuze (8)

Po nedávné premiéře Fordu Bronco Raptor přijíždí další speciální edice, která se chce tentokrát utkat s bažinami.

Automobilka Ford na právě probíhajícím autosalonu v Chicagu představila další speciální edici modelu Bronco, která si opět vypůjčila název od slavného amerického národního parku. Po verzích Big Bend, Outerbanks a Badlands tak nyní přijíždí speciální verze Everglades, která se rozhodně nezalekne žádné divočiny.

Národní park Everglades, ležící na území státu Florida, je totiž dobře známý svými bažinami a mokřady, které je vhodné zdolávat spíše na speciálních lodích, než v autech. I z toho důvodu je však Bronco Everglades pravděpodobně jednou z nejschopnějších verzí novodobé klasiky.

Video se připravuje ...

Protože se počítá s častou jízdou blátem a broděním vysokou vodou, rozhodli se technici posunout odvětrávání komponent jako je převodovka, diferenciál či rozvodovka o něco výš. Výsledkem je tak brodivost až 92,5 cm, čímž verze Everglades překonává dosud nejlepší Bronco o 7,6 cm.

S lepší brodivostí ale budou souviset i nová 17“ kola v zajímavé barvě Carbonized Grey, unikátní pro výbavu Everglades, která jsou obuta do 35palcových terénních pneumatik Goodyear. Blatníky lemují černé vytažené lemy, převzaté z paketu Sasquatch.

Bronco Everglades navíc dostalo nový šnorchl, jehož vrchní část lze upravit pro sání vzduchu zepředu či zezadu. K motoru by se tak měl dostávat čerstvý vzduch i při jízdě náročným terénem, prašným prostředním nebo při brodění. Za předními blatníky je navíc unikátní černá grafika Everglades, která kromě topografické mapy parku zřejmě (na malých odrážkách) zobrazuje i hloubku brodění.

Součástí standardní výbavy je také přední pevnostní nárazník, který je osazen navijákem Warn s kapacitou 4,5 tuny a 30,5 metry syntetického lana. Kolem navijáku je kompaktní rám, nechybí však ani ochrana podvozku a prahů, kterou si verze Everglades vypůjčila od modelu Badlands.

Pod kapotou je uložen 2,3litrový přeplňovaný motor EcoBoost, naladěný na výkon 223 kW (cca 300 k) a 440 Nm točivého momentu, který je spojen s desetistupňovou automatickou převodovkou. Bronco Everglades je standardně vybaveno pohonem všech kol, systémem jízdních režimů GOAT a podle všeho mu nechybí uzávěrky mezinápravového ani nápravových diferenciálů.

V interiéru potěší Bronco Everglades vcelku bohatou výbavou, včetně 12palcového infotainmentu Sync4 nebo možnosti snadno odstranit střešní panely. Ještě důležitější je však voděodolnost celé kabiny, která výrazně usnadní její čištění po dni stráveném v blátivém prostředí.

Nový Ford Bronco Everglades by měl k dealerům dorazit v průběhu léta, objednávkový systém se však otevře již v dubnu. Stylový offroad bude dostupný v pěti barvách karoserie a jeho cena bude začínat od 54.495 dolarů, tedy v přepočtu cca 1.165.891 korun.

Ondřej Mára
Diskuze (8)

Doporučujeme

Avatar - 3_diamanty
12. 2. 2022 06:57
Re: Bronco se povedlo
Este ranger je fajn... teda americke kusky plus ranger
11. 2. 2022 18:04
Ford novinky
Ford novinky naleznete na jednom miste: http://www.fordauto.sk/
Avatar - Barrichello
11. 2. 2022 14:52
Re: Bronco se povedlo
americké osobáky už žádný nejsou, veškerá produkce krom Mustangu byla ukončena. Všechno jen SUV a trucky.

Auta pro čínu jsou ti platný :-) :-)
11. 2. 2022 14:21
Re: Bronco se povedlo
Tam to asi nepoznas nove mondeo :) sice zatial iba pre Cinu, ale pride postupne aj inde...plus Kuga ne dobre auto. Aj Focus...celkom to ma fajn....americke osobaky neriesim...
11. 2. 2022 14:21
Re: Bronco se povedlo
Tam to asi nepoznas nobe mondeo :) sice zatial iba pre Cinu, ale pride postuone aj inde...plus Kuga ne dobre auto. Aj Focus...celkom to ma fajn....americke osobaky neriesim...