Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford představil unikátní bezpečnostní matice kol, jako klíč můžete použít třeba hlas

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Pokud chcete zabezpečit svá drahá litá kola před krádeží, pravděpodobně už jste uvažovali nad pořízením bezpečnostních matic. Ani ty však v současnosti nemusí představovat stoprocentní záruku bezpečí, což se ale u Fordu rozhodli změnit.

Bezpečnostní šrouby a matice, k jejichž povolení potřebujete speciální klíč nebo adaptér, patří k nejčastějším způsobům ochrany kol před nenechavci. Rozhodně však nejsou „neprůstřelným“ řešením. Zloději si totiž během let dokázali zajistit nebo vyrobit klíče k mnoha typům těchto matic či šroubů, díky čemuž pro ně nepředstavují takový problém.

To by však měla změnit novinka představená automobilkou Ford, která slibuje unikátní řešení pro každého zájemce. Ve spolupráci se společností EOS totiž inženýři Fordu vyvinuli zcela nový tip bezpečnostních matic, které využívají technologii 3D tisku. A jako vzor může posloužit klidně váš hlas.

Hlas totiž, stejně jako duhovka oka nebo otisk prstu, představuje unikátní způsob biometrické identifikace. Jak ho ale využít při zabezpečení kol? Technikům z Fordu stačí zhruba sekundová nahrávka zvuku, ze které za pomoci speciálního softwaru převedou singulární vlnu hlasu do fyzické podoby.

Tento vzor je poté převeden do kruhové podoby a následně je z něj vytvořen unikátní design pro zabezpečení vašeho kola. Matice i klíč jsou navrženy jako jeden kus a následně za pomoci 3D tisku vytvořeny z nerezové oceli odolné vůči kyselinám a korozi. Po dokončení jsou matice a klíč rozebrány a po lehkém zabroušení je sada připravena k použití.

Video se připravuje ...

Kromě unikátního designu však matice nabízejí ještě sekundární typ zabezpečení proti zlodějům. Pokud by někdo opravdu stál o vaše kola a chtěl si za pomoci vosku vytvořit odlitek zámku pro vytvoření klíče, bude mít smůlu. Nerovnoměrně hluboké zářezy matice se totiž směrem do hloubky rozšiřují, což zloději znemožní vytáhnout odlitek vzoru v jednom kusu.

Pokud by však zákazník nechtěl použít pro vytvoření vzoru svůj hlas, může se rozhodnout pro jakýkoliv vzor. Ford samozřejmě nabízí logo Mustangu, využít však lze i iniciály jména, profil oblíbené závodní tratě, atd. Fantazii se meze nekladou a stále jde především o unikátnost zámku.

Pokud by tedy zloději chtěli tento zámek překonat, pak jim nezbude nic jiného, než použít hrubou metodu s natlučením nástavce na bezpečnostní šroub/matici za pomoci kladiva. Materiál by však měl být dostatečně odolný, aby podobné pokusy o překonání probudily polovinu ulice.

„Najít auto bez kol a na cihlách je jedním z nejhorších zážitků, jaký může řidiče potkat. Nahradit některá litá kola může vyjít na tisíce, tyto unikátní bezpečnostní matice však zastaví zloděj v jejich počínání. Zabezpečení kol a větší personalizace produktů jsou důkazem, že 3D tisk změní pravidla hry ve výrobě automobilů,“ uvedl Raphael Koch, výzkumný technik z oddělení Pokročilých materiálů a procesů ve Ford Europe.

V podstatě se tak jedná o geniální řešení, ke kterému nám ovšem chybí pár zásadních informací. Ford Europe bohužel nezmiňuje cenu ani možnost nabídky pro veřejnost. Tisková mluvčí pak pro The Drive uvedla, že je celý projekt zatím pouze ve fázi konceptu. I to nám ale dává naději, že bychom se ho v budoucnu mohli dočkat na trhu.

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Doporučujeme

11. 3. 2020 06:36
Nesmysl
Jedna rána a zloděj tam narazí vhodný protikus s tzv. piny. Kdepak. Spíš se divím, že nikoho nenapadlo použít pro hlídání kol senzor tlaku, který stejně už v kolech je a aktivuje se pohybem kola. Aktivovaný senzor a zamčené, nepohybující se auto = alarm, video z bočních kamer majiteli (ty už má i Duster), připojení k internetu už je dnes taky u aut prakticky standard. Případně aspoň SMS, klasický alarm. A neljepším zabezpečením kol jsou kola, o která není zájem :D
31. 1. 2020 07:50
hlasová identifikace :D
Já si vážně myslel, že ty matice budou obsahovat odemykací čip na hlasovou identifikaci :D Takže pak někde s prdlou pneu u škarpy bude člověk řvát na matici, aby se odemkla :-[] :-[] :-[]
31. 1. 2020 04:00
Re: Ford
proc by se mely znicit srouby pri nasazovani kol? to jako vsechny autobusy, a nakladni auta maji znicene srouby? jedine kdyby se delaly u vas na salasi ale tam vyrabite mekke syry a ne srouby
Avatar - JohnST
30. 1. 2020 21:24
Ford
Tak na Forde by som vylepsoval ine veci nie zrovna matice. :-(
Inak nasadzovat koleso na sroby a dotahovat ho maticami je diletanske riesenie. Po case sa nasadzovanim disku znici zavit na sroboch a je problem. We're all living in Amerika,
Amerika ist wunderbar
We're all living in Amerika,
Amerika, Amerika