Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford si patentoval podlahový airbag do kufru, má chránit posádku před nákladem

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Nový systém by mohl najít uplatnění u osobních i užitkových automobilů.

Vývojové oddělení automobilky Ford se rozhodně nenudí, jak ukazují informace z patentových úřadů. Po nedávném odhalení třetí nápravy pro F-150 a unikátním systému řízení Fordu Bronco ale nyní ve vývojovém oddělení vznikl bezpečnostní prvek, který by měl chránit posádku před poletujícími zavazadly.

Ford si totiž u amerického úřadu pro patenty a ochranné známky přihlásil patent na airbag montovaný do podlahy automobilu, který by měl oddělovat posádku od nákladového prostoru a chránit tak cestující v případě nehody. Žádost o patent přitom uvádí, že nový systém by mohl najít uplatnění u osobních i užitkových vozidel.

Video se připravuje ...

Airbag by měl být ukotven v podlaze, minimálně v jednom bočním sloupku by však měl být systém, který by airbag pomáhal vytáhnout směrem vzhůru a zrychlil tak čas jeho nafouknutí. Airbag by měl mít tvar písmene C, takže by vytvořil bezpečný předěl mezi kabinou a nákladovým prostorem a zabránil by prudkému nárazu nákladu do zadních sedadel.

Automobilka navíc v žádosti o patent popisuje i variantu tohoto zařízení, která by vystupovala nad úroveň zadních sedadel a chránila tak hlavy zadních cestujících. Ford ovšem údajně zvažuje i možnost prodloužení airbagů zadních cestujících až do zavazadelníku, kde by zabránily pohybu zavazadel při nehodě.

K aktivaci airbagu by přitom mělo docházet standardním způsobem, tedy skrze senzory připojené k palubnímu počítači. Pokud senzory zaznamenají nehodu, vyšlou signál k odpálení airbagu, který bude naplněn standardním plynem.

Patent zatím nezmiňuje konkrétní možnost využití u velkých užitkových vozidel, jako je třeba Ford Transit. I zde by však airbag v nákladovém prostoru mohl najít využití – například pro ochranu převáženého nákladu.

Jako vždy se ale sluší zopakovat, že se jedná pouze o patentový návrh. V žádném případě tak není rozhodnuto, že se tato věc objeví v blízké době v produkčních modelech. Pokud by se automobilka rozhodla uvést tuto myšlenku v praxi, nejprve ji zřejmě uvidíme u nějakého konceptu.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

22. 9. 2023 06:53
Poriadna kravina...
Čo sa boja, že si náklad o priečku alebo o zadné sedadlá spraví modrinu? Iný zmysel to asi nemá, hlavne neodfláknuť konštrukciu zadných sedadiel, aby náklad nepreletel operadlami ako cez papier. Ale asi je výhodnejšie vraziť do auta nejakú zbytočnú "bezpečnosť" naviac, hlavne keď to zákazník zaplatí.