Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Thunderbird s turbomotorem V8

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
U příležitosti Auto Show 2003 v Los Angeles představila automobilka Ford Motor Company koncept vozu Ford Thunderbird s přeplňovaným motorem o zdvihovém objemu 3,9 litru.

V blízké budoucnosti lze očekávat, že tento koncept nalezne uplatnění v sériové výrobě a doplní tak stávající model Thunderbird s atmosfericky plněným motorem.

Ford Thunderbird s přeplňovaným motorem představuje koncept dvoumístného sportovního roadsteru, který se vyznačuje tak trochu odvážným vzhledem. Oproti v současnosti vyráběným vozům Ford Thunderbird se odlišuje několika detaily, jako jsou například 18palcová kola z lehkých slitin a především děrovanou kapotou, kudy má odcházet horký vzduch od motoru. Pro výkonnější motor byl upraven podvozek a několik drobných změn doznal i interiér, ve kterém nalezly své uplatnění kůže, kvalitní potahové látky, plasty, leštěné kovy a chromované součásti.

Jako pohonná jednotka nového konceptu Ford Thunderbird byl zvolen benzinovým osmiválcový motor o shodném zdvihovém objemu, jako mají sériové vozy, to je 3,9 litru. Oproti sériovému motoru je ovšem tato pohonná jednotka přeplňovaná turbodmychadlem a její výkon tak vrcholí na hodnotě 287 kW (390 k) při 6000 min-1. Největšího točivého momentu 390 Nm (přibližná hodnota) dosahuje při 3500 min-1. Tyto výkonové charakteristiky dávají jistou představu o dynamických vlastnostech vozu a i když bližší údaje nebyly zatím zveřejněny, lze předpokládat maximální rychlost výrazně převyšující hodnotu 250 km/h a zrychlení z 0 na 100 km/h za méně než 5 sekund.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)