Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford vykázal po dvou letech zisk (výsledky za 2. čtvrtletí)

Dan Vořechovský
Diskuze (3)
Americký Ford se pomalu staví na nohy, ale stále je teprve na počátku restrukturalizace. Ford ve druhém pololetí tohoto roku očekává opět ztráty a negativní cash-flow.

Americká automobilka Ford Motor dosáhla ve druhém čtvrtletí tohoto roku překvapivého čistého zisku ve výši 750 milionů dolarů. Jde tak o první ziskové čtvrtletí za poslední dva roky. Dobrému výsledku pomohlo snižování počtu zaměstnanců, nižší ztráty v Severní Americe a rostoucí prodeje na zahraničních trzích. Do zisku se rovněž započítával příjem z prodeje automobilky Aston Martin a další jednorázové položky v celkové výši 443 milionů dolarů. Tržby automobilky dosáhly hodnoty 44,2 miliard dolarů, což proti loňskému druhému čtvrtletí znamená nárůst o 5,5 procenta. Tržní podíl Fordu se na severoamerickém trhu oproti prvnímu čtvrtletí tohoto roku zvýšil o půl procenta na 15,6 %.

Šéf Fordu Alan Mullaly v souvislosti s výsledky varoval před přílišným optimismem. Podle Mullalyho totiž Ford ve zbývajících dvou čtvrtletích tohoto roku znovu vykáže výrazné ztráty. Mullaly dále očekává, že Ford vykáže celoroční zisk nejdříve v roce 2009.

Divize prémiových značek PAG zahrnující automobilky Jaguar, Land Rover a Volvo vykázala zisk před zdaněním ve výši 140 milionů dolarů. V loňském druhém čtvrtletí vykázala tato divize ztrátu ve výši 162 milionů dolarů. Zlepšení bylo zaznamenáno u všech automobilek divize. V souvislosti s touto divizí se Mulally vyjádřil i k prodeji automobilek Jaguar a Land Rover. Pravděpodobnost prodeje obou automobilek je nyní podle jeho slov více než padesátiprocentní. V případě automobilky Volvo pak Ford do konce roku provede strategickou analýzu.

Dan Vořechovský
Diskuze (3)