Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Frankfurt živě: Citroën C-Sportlounge

Ondřej Láník
Diskuze (24)
Velké cestování ve čtyřech si Citroën představuje asi jako studii C-Sportlounge...

Studie postavená na bázi většího Citroënu C5 se vzdáleně podobá kupé C4, ale výrobce ujišťuje, že se s výrobou něčeho podobného máme zavčas rozloučit. Škoda. Proti sobě otevírané dveře by byly jednou z nových extravagancí, které by náležitě značku odlišily od ostatní produkce.

Velké cestování v pojetí Citroënu by se mohlo- s příchodem nového velkého kupé, směřujícího až k hranici sportovního MPV- vrátit na úroveň dob Citroënu SM. Uvnitř C-Sportlounge je futuristický kokpit se čtyřmi samostatnými sedadly, která jsou přístupná čtyřmi dveřmi otevíranými proti sobě, B-sloupek chybí, stejně jako rámy bořní oken. Páté výklopné dveře v zádi zpřístupňují rozměrný zavazadelník. Řidičovo sedadlo tvoří se středovou konzolou jeden celek, takže například ovladače klimatizace nebo volič automatické převodovky jsou stále blízko po ruce.

Karosérie s agresivně tvarovanými světlomety a netradiční chromovanou lištou končící až v bočních oknech, má mít koeficient odporu vzduchu cx=0,26. Proudnicové tvary vždy patřily k charakteristickým znakům Citroënů, takže nepřekvapí, že designéři si dali na aerodynamice záležet. Tak například v předním nárazníku jsou otvory optimalizující proudění v podbězích, v zádi pod vozem je zase elektromechanicky vyklápěný spojler, který vhodně upravuje proudění pod vozem v závislosti na režimu jízdy.

Technika zůstává v pozadí, design je v tuto chvíli pro Citroën přednější. Proto se výrobce omezil na prohlášení, že pod kapotou by mohl být například vznětový motor HDI o výkonu 103-147 kW, vybavený filtrem pevných částic, komfort a dynamiku současně by obstarala automatická převodovka s adaptivním softwarem, přičemž by vždy existovala možnost manuální volby páčkami pod volantem.


Jako vždy připravujeme i letos rozsáhlou přílohu z frankfurtského autosalonu čítající přes 1500 fotografií, zajímavá videa, čtivý popis novinek a plakáty. Na výstavišti pro vás vyfotografujeme nejen krásná auta, ale také krásné modelky a možná se dočkáte i nějakého překvapení. Nezapomeňte proto sledovat Auto.cz.

Ondřej Láník
Diskuze (24)